Bugarski premijer: Nema izgleda da se na ovom samitu EU deblokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj vladi je u sredu izglasano nepoverenje, izjavio je danas u Briselu kako nema izgleda da se na ovom samitu EU deblokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom.

“Nema nikakvih izgleda za ukidanje veta na ovom samitu”, rekao je Petkov po dolasku na samit čelnika EU i Zapadnog Balkana, javio je dopisnih agencije Hina iz Brisela.

Pekov je naveo da zeleno svetlo za ukidanje veta Severnoj Makedoniji u bugraskom parlamentu treba da bude održivo rešenje, bez obzira ko bude na vlasti u Sofiji.

Bugarski parlamentarci izglasali su u sredu nepoverenje vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji dok traje rat u Ukrajini i u vreme rastuće inflacije.

Petkov je optužio opoziciju u Bugarskoj da koristi makedonsko pitanje za ucenu njegove vlade svaki put kada se boje da će biti otkrivene nove korupcijske afere dok su oni bili na vlasti.

Čelnik najveće opozicione stranke i bivši premijer Bojko Borisov najavio da će njegova partija glasati za ukidanje veta.

Dopisnik Hine javlja da se na samitu EU 27 čelnika država ili vlada očekuje zeleno svetlo za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji. čime će te dve zemlje na putu prema EU preskočiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, kao jedine sa zapadnog Balkana koje još nemaju status kandidata za članstvo.

Zbog bugarske blokade Severne Makedonije blokirano je i otvaranje pregovora s Albanijom jer se obe zemlje tretiraju u paketu.

Perpsketivu Zapadnom Balkanu za priključenje Uniji evroblok je obećao još 2003. godine na samitu u Solunu, podseća Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.