Bunt u Iranu ne prestaje: Vlast tvrdi da će istražiti smrt Mahse Amini, a gasi internet u Teheranu 1EPA-EFE/STR

U vezi sa slučajem mlade Iranke koja je preminula u zatvoru, što je izazvalo proteste širom zemlje, mora da se pokrene „nepokolebljiva“ istraga, rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi mada se požalio na, kako je naveo, „dvostruke standarde“ Zapada kada je reč o ljudskim pravima.

Raisi je na konferenciji za novinare na marginama zasedanja Generalne skupštine UN naglasio da se smrt Mahse Amini u pritvoru policije za moral „mora definitivno istražiti“.

„Prvom prilikom sam kontaktirao njenu porodicu i uverio ih da ćemo nepokolebljivo istraživati incident… Naša najveća preokupacija jeste zaštita prava svih građana“, rekao je Raisi.

On je dodao da vlasti u vezi sa smrću Amini čine sve što je potrebno i da je odgovornost sada na rukama pravosuđa.

Grupe za zaštitu ljudskih prava strahuju da je najmanje 31 osoba izgubila život u šestodnevnim protestima za koje je okidač bila smrt 22-godišnje devojke, pripadnice Kurda.

Učesnici protesta su juče palili policijske stanice i vozila u nekoliko gradova, a Iran je ugasio internet u delovima Teherana i Kurdistana i blokirao pritup platformama kao što su Instagram i WhatsApp, nastojeći da uguši sve intenzivniji pokret za proteste.

Iranke su izašle na ulice i palile marame i sekle kosu i objavljivale video-snimke na društvenim mrežama.

Amini je stavljena u pritvor zato što je navodno nosila hidžab na „neprikladan“ način. Aktivisti su rekli da žena, čije je prvo kurdsko ime Jhina, zadobila fatalan udarac u glavu, što negiraju zvaničnici koji su najavili istragu.

Policija i dalje tvrdi da je umrla prirodnom smrću, ali njena porodica sumnja da je pretučena i mučena.

Raisi je, piše Gardijan, prozvao zemlju koju je posetio, tako što je postavio pitanje u vezi s policijskom pucnjavom u SAD:“Da li su svi ti smrtni slučajevi istraženi?“

Opseg protesta u Iranu, najintenzivnijih u proteklih nekoliko godina, i dalje nije poznat, pošto se demonstranti u petnaestak gradova, koji iskazuju bunt zbog društvene represije i sve veće krize u zemlji, i dalje suočavaju sa bezbednosnim i paramilitarnim snagama.

Ovo su najozbiljniji protesti od 2019. kada su Iranci izašli na ulice zbog naglog skoka cene benzina.

SAD su juče uvele sankcije policiji za moral i liderima drugih iranskih bezbednosnih agencija uz obrazloženje da „rutinski koriste nasilje da bi ugušili mirne proteste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.