Česi uprkos lokdaunu masovno na sankanju u zatvorenim skijaškim centrima 1Foto: Pixabay/pixel2013

Česi tokom novogodišnjih praznika i produženog vikenda masovno izlaze sa decom na sankanje na zabranjene skijaške staze uprkos strogim sanitarnim merama.

Stroge sanitarne mere u Češkoj su 27. decembra najmanje do 10. januara zatvorile zimska odmarališta i skijaške centre u planinama.

Svakodnevni prizori gužvi na stazama, porodica sa decom na sankanju koje ne poštuju sanitarne mere kao što je razmak od dva metra ili maska na licu smetaju i vlasnicima skijaških centara, ali nemoćni su da dolazak nezvanih turista spreče.

„Ljudima to ne branimo, samo ih upozoravamo da time u stvari krše uredbu vlade. Razumemo da je strašno da preko praznika ostanu sa decom kod kuće, besmisleno je da ne dozvolimo deci da se raduju snegu. Ali sve ima negativne posledice“, kazao je za dnevnik Pravo František Jilek iz skijaškog centra Olešnice u istočnoj Češkoj.

Skijaške staze su od 27. decembra negde ograđene uz upozorenja svuda da nisu otvorene, hoteli i pansioni su takodje zatvoreni do 10. januara, ali Česi ne haju za zabrane, a na sankanje su počeli da dolaze i sa iznajmljenim kamp prikolicama i noće na parkingu.

Skijaški centri zameraju vladi što je naredila da zbog pandemije korona virusa najmanje 14 dana ostanu zatvoreni jer im mase turista koje dolaze na sankanje na zatvorene staze prave dodatne troškove, kvare tehnički sneg, ostavljaju na njemu blato i otpatke, umesto ski liftova na vrh padine prevoze se u grupama automobilima, a ignorišu sanitarne mere.

„Teško da možemo da trčimo po stazi da nešto naredjujemo ljudima. Da su ovde skijaši, lako bi kod turniketa napravili razmak i nadzirali da imaju maske na licu. Na stazi ne bi bilo tako velikih grupa ljudi kao sada“, kazao je Jilek.

Direktor Asocijacije zimskih odmarališta Libor Knot upozorio je da bi bilo najbolje kada bi vlada dopustila da se otvore skijaški centri jer Česi ionako neće sedeti kod kuće.

„Logično je, zimski je raspust. Ne žele da sede kod kuće u gradovima, za očekivati je da žele u prirodu. Kada vide negde sneg, pa čak i kada je tehnički koriste to da se sankaju. Bilo ko iz šume može da udje na stazu. Centri su svoju dužnost obavili kada su prestali da rade i zatvorili skijaške staze“, kazao je Knot.

U Češkoj se pred kraj prošle godine ponovo otrgla epidemija Kovida-19 kontroli i 30. decembra zabeležen je rekordni dnevni priraštaj od 17.034 novozaraženih virusom korona, najviše od početka epidemije.

Ukupno je zaraženo 740.481 ljudi, a preminulo je do sada 11.960 ljudi.

U bolnicama je trenutno 5.901 pacijent, u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima 881.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.