Četiri vrste sladoleda Mars i dva jogurta Dukatos povučeni iz prodaje u Hrvatskoj 1

U Hrvatskoj su povučene četiri vrste sladoleda zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi portal Index.hr.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza povukao proizvode Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box, Twix ice cream bar 47g – single, Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g – single.

Povučeni proizvodi različitih su datuma isteka roka i broja serije te je uz obavijest objavljena i tablica opozvanih proizvoda. Tablicu možete pronaći ovde.

Distributer proizvoda je Stanić d.o.o.

Mars Hrvatska: Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno

O povlačenju sladoleda su se oglasili iz Marsa Hrvatska: „Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU-a. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače.“

Iako je nivo ETO-a u spornom sastojku iznad zakonskih granica za sastojak u Evropi, u sladoledima koristimo jako malu količinu tog sastojka. Stoga je razina ETO-a u sladoledu minimalna i daleko ispod zakonskih ograničenja za sastojak u Europi, navedeno je još uz napomenu da sa nadležnim telom za sigurnost hrane povlače sporne proizvode.

„Međutim, određeni broj serija spornih proizvoda prodat je hrvatskom tržištu pre nego što je problem utvrđen i prijavljen, pa tako i vašim preduzeđima i, na kraju, potrošačima“, objavili su proizvođači.

Ranije danas povučeni i Dukatosovi jogurti

Ministarstvo poljoprivrede ranije je danas objavilo da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.

Povučeni su Dukatos jogurt crni ribiz 150g, rokova trajanja: 04.08.2021., 11.08.2021., 20.08.2021., 28.08.2021. i Dukatos jogurt pomorandž cimet 150g, rokova trajanja: 04.08.2021., 11.08.2021., 19.08.2021., 28.08.2021., navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvodi, kako ističe Ministarstvo, nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnom nivou ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podatcima, napominje Ministarstvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Četiri vrste sladoleda Mars i dva jogurta Dukatos povučeni iz prodaje u Hrvatskoj”

  1. Da li se još neko osim mene seća da je nedavno zabranjen uvoz proizvoda mlekare Pilos i naređeno povlačenje njihovih proizvoda? U Lidlu se i dalje prodaju a nikad nisu povučeni.. Tako će da bude i sa sladoledom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.