Četvrta doza vakcine za Izraelce mlađe od 60 godina ako su u rizičnoj grupi 1foto EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Izraelske vlasti su odlučile da četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa mogu da prime mlađi od 60 godina koji imaju pridružene bolesti i oni koji se o njima brinu, kao i svi stariji od 18 godina koji su izloženi velikom riziku od zaražavanja.

Ta odluka Ministarstva zdravlja nije sasvim u skladu sa ranijom preporukom stručnjaka da četvrtu dozu vakcine, odnosno drugu „buster“ dozu, treba ponuditi svim punoletnim građanima.

Ministarstvo nije objasnilo zašto se vakcinisanje četvrtom dozom Fajzer/Biontek vakcine ograničava za mlađe od 60 godina, prenele su danas agencije.

Četvrta doza se može primiti najranije četiri meseca posle treće, navelo je Ministarstvo.

Odobrenje je dato pošto su istraživanja pokazala da četvrta doza pruža tri do pet puta veću zaštitu od teškog oboljenja i dva puta veću zaštitu od zaraze 60-godišnjacima i starijima, nego u slučaju primanja tri doze vakcine.

Gotovo 6,7 od 9,5 miliona Izraelaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine, oko šest miliona je primilo dve, više od 4,4 miliona tri, dok je drugu „buster“ dozu primilo oko 615.000 ljudi.

Najnoviji talas infekcija izazvan omikron sojem doveo je do rasta broja teško obolelih u Izraelu. Taj broj je prošle nedelje povećan sa 539 na 915. Vlasti su juče prijavile više od 76.000 novih infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.