Čović: Protiv sam uvođenja sankcija bilo kome 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je protiv uvođenja stranih sankcija bilo kome u BiH, navodeći da treba tražiti rešenja unutar zemlje.

„Svi pritisci i sankcije… Nama iskustvo od 1996. do danas govori da nismo uspeli rešiti nijedan problem u BiH na takav način. Protiv sam sankcija bilo kome, o bilo kome da se radi, i uvek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama BiH“, kazao je Čović u Usori.

On je odbio optužbe da je HDZ BiH kriv za blokadu izmena Izbornog zakona.

„Ako neko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ. Ako neko daje puni doprinos na svim nivoima vlasti, to je HDZ“, rekao je lider HDZ BiH.

Navodeći da je Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit zatražio da se obrati poslanicima u parlamentu BiH, Čović je rekao da treba sačekati i videti kako će se to završiti.

„Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti evropskog puta BiH i reformske akitvnosti“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, treba sesti za sto i razgovarati o konkretnim problemima.

„Ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH je osnov funkcionalnosti BiH. Svi koji zagovaraju drugačiji Ustav na bazi građanskog koncepta, rekao sam šta mislim o tome. U čemu je razlika što neko traži drugačije na nekom drugom konceptu“, naveo je Čović.

Dodao je da HDZ BiH poštuje Ustav, koji je Aneks 4. Dejtonskog sporazuma.

„Ko se tako ponaša, on ne krši osnovne elemente BiH“, kazao je Čović.