Crna Gora: Turistička sezona ne sme biti loša kao prošle godine 1Sveti Stefan - ilsutracija Foto: Pixabay/Falco

Predsednik Skupštine Udruženja ugostitelja Crne Gore Vido Markićević ocenio je danas da su uvedene epidemiološke mere dobar primer za celu državu kako se ponašati odgovorno i „svojevrsna priprema za turističku sezonu“, ocenivši da ona ne sme biti loša kao prošle godine, jer bi bila pogubna“ za celu zemlju i njenu ekonomiju.

Markićević je izjavio da su ugostitelji pretrpeli značajne gubitke u proteklih godinu dana otkad traje pandemija, a situacija je uslovila da će mnogi od njih biti prisiljeni da promeniti profesiju, prenosi cgnews.me.

Podsetuivši da je država pomagala ugostiteljima samo onoliko koliko su radnici bili osigurani, Markićević je ocenio kako se „sada pokazalo da trenutna praksa dobrog dela ugostitelja da osigura radnike na minimalnu platu nije dobra i da bi to trebalo promeniti“.

Međutim, Markićević dodaje da je udruženje apelovalo da se smanje obavez po osnovu poreza i doprinosa kako bi mogli prijaviti stvarne zarade radnika.

On ističe da 80 odsto budvanskih ugostitelja nije ispunilo uslov da se prijavi za pomoć u okviru paketa pomoći koji je Vlada donela u septembru prošle godine zbog neplaćenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

„U ovako lošoj sezoni jednostavno nismo bili u mogućnosti platiti te obaveze. Očekujem da ćemo uskoro imati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija i da će oni razumeti probleme u kojima su ugostitelji“, rekao je on.

Markićević je naglasio kako bi, radi bolje pripreme za turističku sezonu, i radnici koji rade na tom području trebalo a budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

On istovremeno ističe da ugostitelji moraju prihvatiti i deo krivice za lošu epidemiološku situaciju, jer apsolutno nisu svi poštovali propisane mere, ali da većina njih nije član Udruženja ugostitelja, zbog čega bi trebalo započeti licenciranje i u ugostiteljstvu“.

„Čim Udruženje ugostitelja izda dozvole, tada će svi članovi biti dužni da poštuju propisane kodekse ponašanja“, naglasio je predsednik Udruženja ugostitelja Crne Gore.

On sugeriše da bi, u prevladavanju krize u ugostiteljstvu, veliku ulogu morao ima bankarski sistem koji treba da osluškuje i bude fleksibilniji pri davanju kredita, zbog čega će od Ministarstva turizma i Ministarstva finansija tražiti pomoć u pronalaženju načina za stvaranje uslova za ugostitelje i pomoć u pripremi za sezonu.

Da je sezona na 40-50 odssto od one iz 2019., to bi bilo dovoljno da ugostitelji prebrode krizu i dobro se pripreme za sezonu 2022, ocenio je Markićević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.