Crnadak: Ko ne potpiše Dodikovu peticiju, uradio je veliku stvar za RS 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak izjavio je danas da su svi koji ne potpišu „Dodikovu peticiju“ uradili veliku stvar za RS.

„Dodikova peticija je notorna glupost i svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za Republiku Srpsku, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od SNSD-ove koalicije. Podrška ovoj peticiji nije podrška Republici Srpskoj, nego samo politici SNSD-a“, ocenio je Crnadak.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik inicirao je potpisvanje peticije o nepriznavanju nametnutog zakona o zabrani negirana genocida, pozvavši sve građane RS da to učine.

Crnadak smatra da su poseban razlog zašto ovu peticiju ne treba potpisati „njena dva glavna promotera“ – Dodik i „njegov savetnik Radovan Kovačević“.

„Prvi je poznat po svom izvornom stavu o Srebrenici: ‘Ja savršeno dobro znam šta je tamo bilo, bio je genocid i to je presudio sud u Hagu’, a drugi je poznat po tome što je Republiku Srpsku do juče nazivao Republikom Šumskom. Niko iz Republike Srpske ne zaslužuje da bude u koloni koja na čelu ima ovakve likove“, istakao je potpredsednik PDP-a.

Crnadak je naveo da odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida „besmislena i nepotrebna“, kao i da pogoduje samo onim strankama kojima odgovaraju konflikti, poput SNSD-a i Stranke demokratske akcije.

„Posle ove odluke glavne teme su ponovo genocid, razdruživanje, ugroženost, a više niko ne pita zašto inspektori MUP-a RS daju zaštitu članovima međunarodnih narko kartela ili kako to da je porodica savetnice Milorada Dodika profitirala na nabavci respiratora deset miliona maraka (oko pet miliona evra), što su pojave koje direktno podrivaju Republiku Srpsku“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, „potpuno je promašeno“ i likovanje iz Sarajeva, jer Inckova odluka ne može ugroziti srpski narod i RS, zato što to, kako je istakao, njen narod neće dozvoliti i zato što je Republika Srpska međunarodno priznata od svih svetskih centara moći.

„Zbog toga se odgovor Republike Srpske treba utvrditi ‘hladne glave’ i on je ne sme uvesti u nove rizike i izolaciju. Ne sme se nijedna odluka doneti po principu ‘uradićemo to pa šta bude’ i ne sme se zbog reakcije na Incka Republika Srpska povesti putem mraka, sukoba i samoizolacije“, naglasio je Crnadak.

On je zaključio da RS jeste potrebno političko jedinstvo, ali je dodao da do njega verovato neže doći, jer su opoziciji i vlasti različiti ciljevi.

„Jedni razmišljaju o budućnosti Republike Srpske, a drugi o tome kako sačuvati sebe i svoje milione, firme i nekretnine. Da neće biti jedinstva najavio je i Dodik, koji je nazvao neke opozicionare ‘smradovima’, kao i da je posle toga nastavio sa napadima na opoziciju“, kazao je Crnadak.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Crnadak: Ko ne potpiše Dodikovu peticiju, uradio je veliku stvar za RS”

  1. Politika PDP i SDS odgovara samo protivnicima Republike Srpske.Mislim da su Radovan i Ratko sa vama razočarani.

  2. Bravo…ima razumnih i pametnih glava i u RS.Puna podrska za PDP i za normalnu RS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.