Crnogorska Vlada zabranila skladištenje cigareta u Luci Bar 1Foto: pixabay /likalinka

Vlada Crne Gore je od danas zabranila skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luka Bar“.

Time je, kako je saopštio potpredsednik Vlade Dritan Abazović, „konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar“.

Abazović je na Tviteru napisao da je naložen pojačan carinski nadzor u Slobodnoj zoni „Novi Duvanski Kombinat“.

„Ovim odlučnim akcijama oporavljamo imidž Crne Gore i štitimo državne interese. Naša Crna Gora se više neće prepoznavati po švercu cigareta i organizovanom kriminalu, već po miru i razvoju“, ocenio je Abazović.

Pošto je Vlada ranije najavila da će zabraniti skladištenje duvanskih proizvoda u „Luci Bar“, u slobodnoj zoni obijen je jedan hangar i iz njega ukradena veća količina cigareta firmi „Aurora“ i „Atlant Mont“, a za kradljivcima se traga.

Po izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, objavljenom u sredu u Crnoj Gori, šverc cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, a središte šverca je Crna Gora, gde se proizvode i lažne marke cigareta i preko Luke Bar krijumčare u EU, na Bliski istok i u Afriku.

Premijer Zdravko Krivokapić je nedavno kazao da je Velika Britanija izračunala da je posle eliminisanja šverca cigareta iz Crne Gore imala 237 miliona funti prihoda.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.