Danas sastanak ministara energetike EU zbog prekida dostave ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ministri energetike zemalja Evropske unije (EU) održaće hitan sastanak danas u Briselu jer je Rusija prošle sedmice prekinula isporuke prirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Rusija je zapretila da će i ostalim zemljama koje odbiju da plate u rubljima prekinuti dostavu ovog energenta, prenosi Radio slobodna Evropa.

Poljska i Bugarska kažu da su već imale planove za prestanak korišćenja ruskog gasa i da mogu da se nose s prekidom isporuke, ali Evropom se sad širi strah da bi druge zemlje Unije, uključujući Nemačku, mogle biti sledeće.

Ruska pretnja prekidom isporuke gasa ujedno preti i ujedinjenom nastupu EU protiv Rusije, obzirom da se sve članice ne slažu o tome šta je najbolje preduzeti u takvoj situaciji.

S obzirom da rok ruskog ultimatuma delu članica EU ističe kasnije tokom maja, države EU moraju da razjasne mogu li njihove kompanije nastaviti kupovinu ruskog gasa bez kršenja sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski energetski gigant Gasprom rekao je da ni poljski PGNiG ni bugarski Bulgargas nisu platili svoj gas na vreme u rubljama. Sofija i Varšava, ističu su da su ispunili sve svoje ugovorne obveze.

Otkako je Rusija zatvorila dotok gasa, dve zemlje dobijaju plin od svojih susednih država, prema navodima Evropske komisije. Nekoliko lidera EU opisali su odluku Rusije kao „ucenu“ nakon što je Evropa uvela ekonomske sankcije Moskvi zbog invazije Ukrajine. EU je već uvela zabranu uvoza ruskog uglja, ali je zalihe nafte i gasa teže nadoknaditi i rasprave o daljim sankcijama su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.