Deklaracija SDA: Cilj uspostavljanje Republike BiH 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Na kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) predložena je programska deklaracija, prema kome je dugoročni cilj ove stranke uspostavljanje Republike BiH, koja bi imala tri nivoa vlasti – državni, lokalni i regionalni.

Deklaracija podrazumeva promenu Ustava, kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH.

Prema ovom dokumentu, Sarajevo bi ostalo politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH.

Deklaracijom je predvidjeno i osnivanje Vrhovnog suda BiH „kao institucije koja će garantovati jednake standarde za sve gradjane, osiguravanje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov za priključenje BiH NATO savezu i EU, efikasno funkcionisanje institucija BiH i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju“.

SDA će se, prema deklaraciji, zalagati i za doslednu primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, a posebno će insistirati na tome da se do kraja sprovedu odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rešenja u oba bh. entiteta.

“Ovo se posebno odnosi na entitetske parlamente i predsednike, odnosno potpredsednike entiteta. Podržavamo ustavnu reformu entiteta Federacija BiH, kojoj je cilj racionalizacija i efikasnije funkcioniranje vlasti“, stoji u deklaraciji.

Dalje se navodi da SDA neće prihvatiti bilo kakve nove podele, etničke, teritorijalne ili institucionalne, naglašavajući da razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije Federacije BiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cele BiH.

U deklaraciji se ističe da je BiH „multietnička država, koja mora biti uredjena po meri svih njenih gradjana i naroda, uz uverenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i trebaju rešavati kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu zemlje“.

SDA je u deklaraciji istakla da će insistirati na „reintegraciji BiH“, navodeći da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, „uprkos tome što je zaustavljena agresija na BiH, država dobila uređenje i unutrašnju strukturu s brojnim mogućnostima opstrukcija i blokada“.

“I danas retrogradne snage, u miru, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje nisu mogli ostvariti u ratu. Kako slabi uloga medjunarodne zajednice u BiH, te snage su sve glasnije u zahtevima za dodatne teritorijalne i etničke podjele“, navodi se u deklaraciji.

SDA u tom dokumentu naglašava da „nikada neć dozvoliti bilo kakve podele, već je istrajati i snažno raditi na ukidanju postojećih podela“.

„Radićemo na jačanju države BiH i suprotstavićemo se svakom pokušaju devastiranja državnih institucija. Znatno ćemo povećati budžete za održivi povratak i boriti se za prava povratnika, jer je to najbolji put za reintegraciju zemlje“, stoji u deklaraciji.

Najavljeno je i suprotstavljanje, kako je navedeno, propagandi protiv bošnjačkog naroda i „lažnim optužbama o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka“.

SDA je najavila i „borbu protiv relativizacije istine“ i, kako su ocenili, „izjednačavanja krivica, kada je reč o agresiji na BiH.“

“Pozdravljamo odluku NATO saveza kojom je BiH pozvana da podnese Prvi godišnji nacionalni program (ANP) u okviru odobrenog Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP)“, ističe se u deklaraciji.

SDA je naglasila da će učiniti sve da se važeći zakoni i donete odluke u celosti poštuju, odbacivši, kako je navedeno, pokušaje koji dolaze iz Republike Srpske da se zaustavi NATO put BiH.

Visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović izjavio je da je delaracija „prilično radikalno postavljena“, oceniši da „nije definisano sa kojim političkim subjektima i partnerima će se ići do tog cilja“.

„Lako je postaviti visoko ciljeve, ali bojim sada ne oborimo motku u toj velikoj želji da ostvarimo što viši cilj. Mi svi imamo želju da BiH jednog dana bude zemlja svih ljudi koji je doživljavaju svojim“, rekao je Mehmedović za regionalnu N1.

Prema njegovim rečima, BiH ima problem sa politikama svojih suseda.

„Visoko i radikalno su postavljeni ciljevi u ovoj deklaraciji, da li ćemo ih ostvariti? Ja sam skeptik obzirom na političku krizu u BiH i izostanak političkih faktora koji BiH doživljavaju kao svoju“, kazao je Mehmedović.

Stranke iz RS su ranije saopštile da je deklaracija SDA neprihvatljiva i da podrazumeva rušenje Dejtonskog sporazuma, na šta se neće pristati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari