Demokrate pobedile u obe trke u Džordžiji, osvojile kontrolu nad Senatom 1Rafael Varnpok Foto: EPA-EFE/RAPHAEL WARNOCK VIA YOUTUBE

Američke demokrate osvojile su dva mesta u Senatu u drugom krugu izbora u Džordžiji.

Pobede Džona Osofa i Rafaela Vornoka donele su njihovoj stranci kontrolu nad Senatom i poboljšale izglede da će novoizabrani predsednik Džo Bajden lakše ostvariti svoje ciljeve u zakonodavstvu budući da demokrate sada imaju tesnu većinu u oba doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Kako navodi VOA, Džon Osof osvojio je 50,3 odsto glasova a republikanac Dejvid Perdju 49,7 odsto na osnovu pristiglih 98 odsto glasova, prenosi agencija Rojters pozivajući se na Edison Riserč.

Tako je Osof dobio veću razliku glasova od potrebne da bi se izbeglo moguće ponovno brojanje glasova a očekuje se da će ta razlika nastaviti da raste.

Prethodno je objavljeno da je sveštenik Rafael Vornok pobedio senatorku Keli Lefler na izborima u utorak, u jednoj od dva glasanja.

Američki mediji proglasile su pobedu Vornoka nad Lefler za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.