Foto: BETA/ AP PHOTO RISTO BOZOVIC (arhivska fotografija)

Kako pišu crnogorske Vijesti, od ideje da se opozicioni poslanici pojave na bini odustalo se jer među okupljenima nisu bili svi predstavnici opozicije.

Iz građanskog pokreta „Odupri se“ parlamentarnim opozicionim partijama prethodno su ponudili takozvani „Sporazum o budućnosti“ kojim bi se, između ostalog, saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, prema kojem bi izbor ministara bio na paritetnoj osnovi – po trećina iz reda vladajuće većine, parlamentarne opozicije i nestranačkih ličnosti. Iz Demokratskog fronta (DF) organizatorima je poručeno da na sporazumu treba raditi od početka, a čelnici tog saveza nisu se pojavili na sastanku sa građanskim pokretom „Odupri se“. U DF navode da su zadovoljni što su pomogli organizatorima da razumeju da se zajedništvo gradi dogovorom, ali i da ne pristaju na ultimatume.

Analitičar Dragiša Janjušević u izjavi za Vijesti kaže da organizatori protesta, opozicija, NVO, sindikati i intelektualci treba zajednički da dogovore naredne korake, dok iz DF poručuju da ne pristaju ni na kakve ultimatume. „Organizatori protesta nisu krizni menadžment u kojem je koncentrisana politička, ekonomska i svaka druga pamet u Crnoj Gori i sa njima za sto treba da sednu predstavnici opozicije, sindikata, nevladinih organizacija i nezavisni intelektualci, kako bi zajedno napravili dokument o narednim koracima“, ocenio je Janjušević. Kao sledeći potez, Janjušević je istakao da bi trebalo da bude objedinjavanje svih struktura u društvu koje vide ovo kao krizni trenutak. „To znači da pored organizatora protesta za istim stolom treba da bude ne samo opozicija, nego i sindikati, nezavisni intelektualci, nevladine organizacije“.

Najjači opozicioni savez u Crnoj Gori Demokratski front odbio je da potpiše „Sporazum o budućnosti“ koji je ponudio Pokret „97.000 – odupri se“. DF smatra, kako navodi, da je bitno da organizatori protesta odmah povuku nametnutu jednostranu platformu i da, ako je svima cilj ostavka Mila Đukanovića i Duška Markovića, otpočnemo razgovore od početka, odnosno od praznog, belog papira“, navedeno je u saopštenju Predsedništva DF-a koje je dostavljeno Pobjedi. Stav DF-a usledio je pošto je jedan od organizatora građanskih protesta DŽemal Perović u subotu pokušao da organizuje zajednički sastanak organizatora protesta sa opozicijom na kojem bi došlo do „usaglašavanja sporazuma sa pojedinim političkim subjektima koji su to zatražili“.

Nepunih pola sata nakon poziva reagovao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je na skupštini Pokreta za promjene saopštio da ne dolaze na zajednički sastanak i saopštio da se, ako hoće da razgovaraju, mora početi od „bijelog papira“. Stav Mandića je potvrđen kroz kasnije saopštenje Predsedništva DF-a.

Povezani tekstovi