Dimitrov: Svi znaju da je sa Severnom Makedonijom reč o bilateralizaciji evropskog procesa 1EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov ocenio je večeras da je bugarska unilaterlana izjava EU o makedonskom jeziku „anticivilizacijski primitivan napad“.

„Bugarska izjava je jedan toliko anticivilizacijski napad. Oni sa drugim rečima, koristeći navodnike, u suštini kažu: Makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika, veštački i siromašniji. Ako ovo govori oficijalna Sofija kako uopšte mislimo da gradimo prijateljstvo, kako ćemo govoriti o otvaranjunovog evropskog poglavlja?“, rekao je Dimitov u intervjuu u u „Vestima“ Televizije Telma.

Skoplje i Sofija su EU dostavili jednostrane izjave o jeziku, koja će biti priložene zapisniku prve političke međuvladine konferencije sa Severnom Makdonijom koja je održana danas u Briselu. Dok je Bugarska u svojoj izjavi jasno rekla da ne priznaje makedonski jezik, makedonska vlada, navodi da je to službeni jezik na celoj teritoriji Severne Makdonije i da treba se koristi u dokumentima sa EU bez ikakvih dodataka i fusnota.

Dimitrov je istakao da je u pregovorima EU sa Severnom Makdonijom reč o bilateralizaciji evropskog procesa.

Naveo je da je danas austrijska ministarka za EU ​​izrazila žaljenje što ti pregovori nisu mogli da počnu i što su bilateralna pitanja postala uslov i odrednica za pristupne pregovore Severne Makedonije sa EU, što, prema njoj, ne bi trebalo da se ponovi.

Bivši šef makedonske diplomatije je ocenio da je „tužna proslava (vlade) da je bugarski veto uklonjen, jer se proteže kroz ceo proces evropskih integracija“.

Prema njegovim rečima, vlada Dimitra Kovačevskog je obećala da će za stvarni početak pregovora sa EU isporučiti nešto što ne može da isporuči – uvođenje Bugara u Ustav, za šta nema dvotrećinsku većinu potrebnu za ustavne promene.

„Istovremeno, bugarska strana ne samo da ne govori o Makedoncima u Bugarskoj, već ne govori o Makedoncima u Makedoniji“, rekao je Dimitrov, koji je pregovarao i potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.