Đentiloni (EU): Zabrana kupovine ruske nafte stupa na snagu za devet meseci 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija će uvesti zabranu kupovine ruske nafte, ali će to stupiti na snagu za devet meseci, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni italijanskom listu Il Mesađero.

„Naš predlog je da zabranimo uvoz ruske nafte koji bi, u zavisnosti od vrste proizvoda, stupio na snagu za devet meseci, jer bi kraći rok imao negativan uticaj na cene tog energenta, što bi bilo u suprotnosti sa našim ciljevima“, kazao je Đentiloni, prenosi Tass.

On je istakao da će zabrana kupovine ruske nafte svakako negativno uticati na evropsku ekonomiju, ali je ocenio da će rusku privredu pogoditi neuporevo teže.

„Odluka da se ne uključimo direktno u vojni sukob, već da podržimo Ukrajinu, između ostalog i uvođenjem sankcija, svakako ima svoju ekonomsku cenu“, rekao je Đentiloni.

Predstavnici Evropske unije danas će u Briselu nastaviti razgovore o novom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje i embargo na naftu, a očekuje se da će konsultacije biti produžene i tokom vikenda, jer za sada o tome nema saglasnosti.

Slovačka i Češka su tražile da budu izuzete iz embarga na kupovinu nafte, dok je Mađarska najavila veto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.