Đukanović na Kongresu DPS: Razumeli smo izbornu poruku građana 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je danas na Kongresu stranke da je ona razumela poruku građana Crne Gore na izborima i da predstavlja snagu države.

„Turbulentno vreme obeleženo pandemijom i novi neočekivani proces, prevashodno brutalna manipulacija verskim osećanjima ljudi i uplitanje drugih država, presudno su doprineli da rezultat izbora bude ne samo ispod naših očekivanja, već iznenađujući za veći deo javnosti“, rekao je Đukanović na Devetom vanrednom kongresu DPS.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine DPS je nakon 30 godina otišla u opoziciju, a nova vlast raspolaže tesnom većinom i ima 41 od 81 poslanika crnogorskog parlamenta.

Đukanović, crnogorski predsednik i jedini kandidat za šefa DPS na današnjem Kongresu, rekao je da je „hibridni rat pred izbore kreiran sa strane i sa istih adresa“ kao i pre referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine i parlamentarnih izbora 2016. godine.

„Akteri ove hajdučije dodatno su usavršili svoj repertoar pritisaka kojima se ovog puta nismo uspeli odupreti. Falilo je snage i umeća da se dovoljno široko u domaćoj i inostranoj javnosti prepozna kakvom je udaru izložena Crna Gora“, kazao je Đukanović.

On je naveo da su „kalkulacije i povodljivost“ dovele do toga da je snaga DPS i njenih partnera manja za jedan mandat od tročlane koalicije među kojima, kako je kazao, „dominira ona koja otvoreno služi interesima drugih država koje pokušavaju da svojataju Crnu Goru“.

„Te države pokušavaju da menjaju građanski i sekularni karakter Crne Gore i vide je kao deo srpskog sveta, a globalno kao deo ruskog sveta“, dodao je Đukanović.

On je rekao da DPS, uprkos svemu, nije učinila nijedan korak „koji bi pretio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti“ i dodao da se u tom smislu nisu ostvarila „skeptična i ponekad zlokobna očekivanja domaćih i stranih analitičara, nemalog broja medijskih krugova i nedobronamernih kritičara DPS i Crne Gore“.

Predsedništvo DPS predložilo je osam kandidata za četiri potpredsednika stranke.

Među kandidatima nema doskorašnjeg premijera Crne Gore Duška Markovića ni kadrova koji su donedavno bili visokopozicionirani u stranci i izvršnoj vlasti.

Pojedini mediji spekulišu da bi Marković mogao da bude generalni sekretar stranke.

U poruci učesnicima Kongresa, istoričarka iz Srbije Latinka Perović navela je da DPS „ima znanja i snage da napravi bilans svoje strategije“.

„Udaljili ste se od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević, obnovili državnost, ali znali ste zašto vam je potrebna obnova. Ubistvom Zorana Đinđića izgubili ste partnera u Srbiji, ali vaši su odnosi sa svim zemljama u regionu dobri, uspešni, na istom tragu modernizacije društva. Postavili ste obnovu državnosti kao cilj, ali sa orijentacijom da očuvate antifašistički, multinacionalni, multiverski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj meri uspevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO“, rekla je Perović.

Učesnike Kongresa pozdravili su i generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, portparol Socijaldemokratske partije Nemačke za spoljnopolitička pitanja u Bundestagu Nils Šmid.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Đukanović na Kongresu DPS: Razumeli smo izbornu poruku građana”

  1. Posle tolikih godina diktature Miloševićevskog tipa, kriminala i korupcije, i bogaćenja na račun naroda, Crna gora se konačno demokratski oslobodila i krenula u modernizaciju. Druge zemlje regiona imaju na koga da se ugledaju. Jednom da pobede i oni koji iskreno zastupaju interes naroda!

  2. Nista Djukanovic ukapirao nije posto nastavlja sa starom retorikom i demagogijom, ali Djukanovic na stranu, taj mali seoski diktator i prevrtljivac koji je bio sve da bi opstao na vlasti je problem pre svega gradjana Crne Gore. Problem Srbije je u pismu podrske tom diktatoru od strane Latinke Perovic, gurua tzv. druge Srbije koja bi kao trebala da bude alternativa – da li je moguce da Srbija nije u stanju da izrodi jednu autenticnu, kredibilnu, pro-evropsku alternativu nego je spala na takve karikature? Sta Perovicka ima da podrzava Djukanovica i da hvali njegovu autokratsku politiku? Nije svesna koliko srozava sebe i politiku koju zastupa? Koju poruku salje? Da su diktatori, autokrate i lopovcine sasvim ok, samo ako su za NATO ili ako su srbofobi?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.