Đukanović: SPC čuva infrastrukturu Velike Srbije 1Foto: FoNet/AP

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori kao i da će obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu, svidelo se to nekome ili ne.

On je optužio SPC da danas u Crnoj Gori pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije u koju oni veruju, „a njihova priča o prekograničnim eparhijama suprotna je osnovnim principima pravoslavne organizacije svuda u svetu“.

„Oni vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa“, rekao je Đukanović na izbornoj skupštini DPS u Nikšiću.

On je dodao da su nepokolebljivi da u Crnoj Gori izgrađuju multietničko društvo, tržišnu ekonomiju i društvo koje će živeti poštujući evropske vrednosti, da su neke važne korake na tom putu već odradili, ali da je preostao „važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vika, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“.

„Svidelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države“, rekao je Đukanović.

On je ukazao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne verske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, iako ne može da shvati da je to vreme odavno prošlo.

Đukanović je na izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću rekao i da se u Crnoj Gori vodi teška borba između dve politike – jedne koju predvodi aktuelna vlast i koja pokušava da evropeizuje ovaj prostor i druga koja želi da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom.

„Stanje u Crnoj Gori je bolje nego drugde, ali kao što vidimo, ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije u formi navodno nezavisnih medija, nevladinih i vjerskih organizacija“, rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.