Đukanović: U svim fazama državnog razvoja novinarstvo  važan segment društvenog života 1Milo Đukanović Foto: Beta/AP/Hektor Pustina

Đukanović je uputio čestitku svim novinarima u Crnoj Gori, učesnicima svečane akademije i predsjedniku Društva crnogorskih novinara Nikoli Vujanoviću, uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„U svim fazama državnog razvoja Crne Gore novinarstvo je bilo i ostalo važan segment društvenog života i ukupnog napretka, od vremena izlaska prvog broja lista ‘Crnogorac’ pre nepun vek i po, do današnjih dana kada je naša zemlja uvažena članica NATO, na poodmaklom putu ka članstvu u EU, važan faktor regionalne stabilnosti, i siguran dom naših građana svih vera i nacionalnosti“, navodi se u čestitki Đukanovića.

Dodaje se da je to profesija koja je poput magičnih ogledala oslikavala sve uspone i padove, i teške istorijske izazove s kojima se Crna Gora suočavala u tom razdoblju. „Svedok i neodvojivi deo najvećeg istorijskog uspeha kada smo 2006. godine sa olovkom u ruci obnovili državu, i tako ostvarili mogućnost da samostalno definišemo strateške državne ciljeve, trasiramo evropski i evroatlanski put, učvrstimo njen građanski i demokratski koncept i stvorimo uslove za brži ekonomski razvoj i napredak“, piše u čestitki predsednika.

Za ostvarenje tih ciljeva, kako je rekao, jedna od najvažnijih pretpostavki je „stvaranje adekvatnog zakonskog okvira i društvenog ambijenta za rad slobodnih i profesionalnih medija. „Verujem da ćete u ovom vremenu postistine i meteorskog tehnološkog napretka, praćenom poplavom lažnih vesti i svakojakim improvizacijama, svoj posao obavljati u skladu sa zakonima, profesionalnim kodeksom i visokom moralnom odgovornošću, jer samo kredibilni mediji mogu oblikovati kredibilnu javnost.“

Država će istovremeno maksimalno biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika i stvaranju najpovoljnijih uslova za nesmetani rad novinara, poručio je Đukanović.