Đulijani ostao bez licence zbog lažnih izjava 1Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Apelacioni sud privremeno je zabranio Rudiju Đulijaniju da se bavi advokaturom u Njujorku zato što je davao lažne izjave da su predsednički izbori 2020. godine pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sud je naveo da je Đulijani dao brojne lažne izjave o glasanju u Arizoni, Džordžiji i Pensilvaniji, između ostalog i da nisu pravilno prebrojane stotine hiljade glasova koji su stigli poštom, preneo je Glas Amerike.

Pozivajući se na nemire u Kapitolu 6. januara, sud je ocenio da bi Đulijanijeva spremnost da širi tvrdnje o nameštenim izborima mogla da podrije poverenje javnosti u izborni proces i u pravnu profesiju.

„Ovu zemlju duboko dele stalni napadi na legitimitet izbora 2020. godine i na aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena. Ta šteta se uvećava sa lažnim izjavama Đulijanija, koji deluje se autoritetom advokata, koristeći veliki megafon“, navodi se u odluci suda.

Sud je takođe naveo da bi suspenzija, koja odmah stupa na snagu, mogla da bude trajna. Đulijani nije komentarisao presudu, a njegovi advokati su ocenili da je odluka suda razočaravajuća.

„Naš klijent ne predstavlja opasnost po javni interes. Verujemo da će nakon punog razmatranja ovih pitanja na pretresu Đulijani ponovo biti cenjeni član pravne profesije kojoj je služio mnogo godina, na više položaja“, navodi se u saopštenju advokata.

Đulijanija, republikanca, za klevetu je tužila kompanija „Dominion Voting Sistems“ koja je tražila odštetu od 1,3 milijarde dolara zbog tvrdnji da su njene glasačke mašine pomogle da Bajden dobije Trampove glasove.

Federalni tužioci na Mehnetnu takođe istražuju Đulijanijeve poslove u Ukrajini, između ostalog i da li je kršio zakone o lobiranju delujući kao neregistrovani strani agent dok je bio Trampov advokat.

Federalni agenti su tokom pretresa Đulijanijevog doma i kancelarije zaplenili 18 elektronskih uređaja.