dmitrij medvedevFoto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik šefa ruskog Saveta za bezbednost, rekao je da ruska nuklearna doktrina ne zahteva da neprijateljska država prva upotrebi nuklearno oružje i da Moskva može da izvrši napad na neprijatelja koji je upotrebio samo konvencionalno naoružanje, piše Gardijan.

Kako je naveo, Rusija ima „specijalan dokument o nuklearnom odvraćanju u kojem je jasno naznačeno po kojim osnovama Ruska Federacija polaže pravo da upotrebi nuklearno oružje“.

„Prvo, to je situacija u kojoj je Rusija napadnuta nuklearnom raketom. Drugi slučaj je bilo kakva upotreba drugog nuklernog oružja protiv Rusije i njenih saveznika. Treći je napad na infrastrukturu od suštinskog značaja, što bi paralisalo naše snage za nuklearno odvraćanje. I četvrti slučaj je kada se na Rusiju i njene saveznike izvrši čin agresije koji je ugrozio postojanje same zemlje, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno upotrebom konvencionalnog naoružanja“, rekao je Medvedev u intervjuu, preneo je Gardijan.

On je dodao da postoji „odlučnost da se brani nezavisnost, suverenitet naše zemlje, da se nikome ne daje razlog za najmanju sumnju u našu spremnost da pružimo značajan odgovor na bilo kakvu povredu naše zemlje, naše nezavisnosti“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je prethodno rekao da je „održavanje borbene gotovosti strateških nuklearnih snaga“ jedan od prioriteta.

Današnji komentari su podstakli ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da na forumu u Dohi gde se uključio putem video-linka upozori da je „Moskva direktna pretnja po svet“.

„Rusija se namerno hvali da nuklearnim oružjem može da uništi ne samo jednu zemlju, već celu planetu“, rekao je Zelenski.

Rusija inače poseduje oko 6.000 nuklearnih glava, što je najveća zaliha nuklearnog naoružanja na svetu, ukazuje Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari