Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića u tom pogledu su nedvosmisleno jasne i upućuju na to da se oni naoružavaju i tajno skladište oružje, rekao je Dodik u Banjaluci posle sastanka sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, ministrima u Vladi i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Dodik je podsetio da je zahtev RS bio da entitetske vlade naprave zajedničku komisiju koja bi utvrdila istinu o tome, dodavši da je Srpska spremna da članovi komisije pregledaju sve lokacije u RS, ali da na to nema reakcije.

Pre nekoliko dana sam ponovo rekao da smo spremni da to čak bude i međunarodna komisija koja će uključivati i Srbiju i Rusiju, da to mogu da budu zemlje EU, pa čak i SAD sa lokalnim predstavnicima, ali ni na to nema odgovora, rekao je Dodik, prenosi Klix.

On je naglasio da je, prema dostupnim medijskim izveštajima, jasno da Incko o tome ništa neće govoriti u svom izveštaju, već će „ponovo pokušati da svu ljagu i laž plasira prema Republici Srpskoj“.

Predsednik RS je kazao i da Srpska nije učesnik ni u kakvim razgovorima u vezi sa izbornim zakonom BiH.

Namerno je neko ko to kreira izbegao učešće predstavnika političkih partija iz Republike Srpske, jer se navodno nas ne tiče pitanje u vezi sa konstitutivnošću naroda u Federaciji, rekao je Dodik.

On je istakao da se sastanci o izmenama izbornog zakona BiH održavaju u formatu ambasadora SAD i EU sa predstavnicima političkih partija iz Federacije, iako je RS zainteresovana za pitanje Doma naroda FBiH, koje je jedno od ključnih.