Foto: Beta/Miloš Miškov

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu Dodik je na grub i neprimeren način okvalifikovao BN TV kao „rušitelja Republike Srpske“, čime je prekršio pravila pristojnog i profesionalnog komuniciranja s novinarima i doveo u pitanje integritet ovog medija, smatra Udruženje. U saopštenju se ocenjuje da su kvalifikacije i neargumentirane ocene o radu medija atak na medijske slobode i zahtijeva od Dodika poštovanje slobode izražavanja, uključujući i pravo novinara na kritički stav o njegovom radu na poziciji predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Upravni odbor BH novinara podseća da je Dodik, tokom obavljanja profesionalnih dužnosti na više javnih funkcija postao „neslavan lider, bahatog, primitivnog i nedopustivog komuniciranja s medijskim profesionalcima“, često zloupotrebljavajući moć javnih funkcija vređajući novinare, a posebno novinarke, prenosi klix.ba.

U saopštenju se osuđuje takvo ponašanje traži od Dodika profesionalan, razuman i pristojan odnos prema svim medijima, bez obzira na njihove uredničke politike, ističe Udruženje BH novinari. Punu podršku dali su novinarki Slađani Jašarević i njenom protestnom napuštanju godišnje konferencije za novinare i pozvali i druge novinare i medija na više profesionalne solidarnosti s napadnutim kolegama, uključujući i bojkot političara koji ruše profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo medijskih profesionalaca.

Povezani tekstovi