Dodik: Naši potezi neće biti mimo Ustava, jačaćemo izvorni Dejton 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

„Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražićemo da se afirmiše ustavna struktura BiH, kako to i piše u Ustavu“, rekao je Dodik novinarima na Palama.

On je to rekao komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da će „svako ko pokuša da otme nadležnosti BiH završiti u Hagu“.

Dodik smatra da Komšić „lažno interpretira“ nadležnosti države BiH, dodavši da nigde u Ustavu BiH ne piše da su vojska i pravosuđe nadležnosti BiH.

„Ne bude li ispoštovan sporazum (SNSD-SDA-HDZ BiH o formiranju Saveta ministara) do 5. septembra, ići ćemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i predložiti na koji način to može biti rešeno“, kazao je on.

Dodik je optužio Komšića da, zajedno sa OHR-om, tvrdi da on (Dodik) nešto preti.

„To što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe u zatvoru ili pod zemljom, to nije nikakva pretnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio“ kazao je on.

Dodik smatra da ne postoji pravna, politička ili ustavna logika da RS ne može sada da izađe iz sporazuma o oružanim snagama, jer je, kako je naveo, u ranijem periodu „neko nasiljem naterao različite strukture vlasti da daju saglasnost RS za to“.

„Narodna skupština RS će predložiti razgovore parlamentu Federacije BiH i predložiti ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja“, naglasio je on.

Dodik je dodao da se „neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva“.

„Učinićemo sve u okviru spoznaje da deset meseci ne funkcionišu organi vlasti na nivou BiH, a opet Republika Srpska funkcioniše. Postavlja se onda logičko pitanje šta će nam ti zajednički organi kojih ionako nema, što bismo to birali kad postoje samo problemi od njih samih“, kazao je srpski član Predsedništva BiH.