Dodik preti otcepljenjem zbog Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predstavnici međunarodne zajednice imaju još malo vremena da ponište odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

On je naveo da u suprotnom, Republici Srpskoj nije ostavljen nikakav izbor i da niko „ne treba da se kasnije čudi koracima koje će preduzeti“, prenela je Beta.

„Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je naglasio da „mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo poslednja linija odbrane našeg dostojanstva“, te da je pokretanje peticije protiv nametanja zakona „vid protesta protiv anticivilizacijske odluke Valentina Incka i njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj odluci“.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kome ističe mandat, te će ga od 1. avgusta zameniti Kristijan Šmit, u petak je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje gonocida, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u subotu da „nametnute odluke nikome ništa dobro nisu donele te da nije njihov pristalica“, odnosno da su „donosile samo veće podele“.

„Videćemo kako će to izgledati u budućnosti”, rekao je Vučić.

Kako je preneo N1, on je istakao da još nije dobio analizu svih pravnih eksperata, ali da je važno da prvo ukaže pijetet prema srebreničkim žrtvama, kao i da kaže koliko je važno sa Bošnjacima da se grade ne samo prijateljski, nego i bratski odnosi u budućnosti.

U gradovima RS je na poziv Dodika u subotu počelo potpisivanje peticije o neprihvatanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavio je takođe spot „Branimo istinu – ne damo Srpsku“ u kojem Dodik, lider te stranke, ističe da je „posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida spreman da odmah proglasi samostalnost RS“.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pozvala je građane i bosanskohercegovačku javnost da „ne nasjedaju na najnovije pokušaje destabilizacije stanja i guranja našeg društva u dublju krizu“.

„Dopune Krivičnog zakona BiH kojim je negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca okarakterisano kao krivično djelo, nisu ništa više nego neophodan pravni alat za sankcionisanje svih onih koji takvim činovima doprinose guranju BiH u nove tragedije, zamišljene ratove i podjele“, smatraju u SDP-u, preneli su bosanski mediji.

Zamenik predsednika SDS Milan Radović je rekao da „organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa sustinskih i egzistencijalnih problema“.

Prema njegovim rečima, zahtev Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH.

„Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH“, rekao je Radović, preneli su bosanski mediji.

Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je ocenila da je potpisivanje peticije „potpuno devalviranje jedne krupne nacionalne teme“.

„Peticija nije sredstvo kojim će se bilo šta postići. Ideja o peticiji je neozbiljna, kratkog daha i potpuno neodgovarajuća, naročito ako imamo u vidu da mnogi zaključci Narodne skupštine nikad nisu provedeni u delo, pa se postavlja pitanje šta je konačni cilj peticije“, kazala je Trivić, prenela je Beta.

Ona je istakla da „niko ne treba da se krije iza naroda“, a da Dodik i njegov SNSD upravo to čine.

M. K.

 

„Incko održao obećanje dato Majkama Strebrenice“

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling izrazio je duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovečnosti i dodao da je Incko održao obećanje dato Majkama Srebrenice.

On je za DW izjavio da od istine ne sme niko da se udaljava jer to „pre ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle“.

Švarc-Šiling je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i doneti odluku po svojoj savesti, istakavši da više nema „ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine“.

 

Stanivuković ipak u Mostaru
Iako mu je organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” povukao poziv zbog komentara o odluci Valentina Incka da nametne dopune o Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je ipak doputovao u Mostar gde je posetio Sabornu crkvu Svete Trojice.

On je inače trebalo da prisustvuje tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru, ali mu je pozivnica povučena uz obrazloženje Kluba skakača u vodu „Mostari“ da je „Srebrenica bolna rana svih nas i uvijek će biti“.

„Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza ‘Mostari’ obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo sol na otvorenu ranu“, poručeno je na Fejsbuku.

Stanivuković je odgovorio da je njegov stav o ovim pitanjima bio poznat i pre poziva u Mostar.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.