Dodik: RS treba da povuče saglasnost na odluke kojima su uspostavljene mnoge institucije BiH 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, odnosno da povuče sve ranije saglasnosti na odluke za prenos nadležnosti na nivo BiH i da ukine njihovu primenu.

„Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je, recimo, saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture, iz sporazuma o indirektnim porezima i povući se iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), jer vidimo šta rade gore“, kazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Prema njegovom mišljenju, treba poništiti i postojanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) .

„Neophodno je da Narodna skupština da rok Vladi od tri meseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, Vojsku i VSTS Srpske“, kazao je Dodik.

Još je rekao da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda BiH, te sve zakone koje je visoki predstavnik ikada doneo proglasiti nevažećim na prostoru Republike Srpske.

„Prihvatiti isključivo ono što piše u Dejtonu, to znači redukciju Saveta ministara na tri ministarstva, predsedavajući dva i da bude pomoćno telo Predsedništva BiH i ništa više. Ukinuti primenu zakona u Savetu ministara na prostoru Republike Srpske i u nekom kondicionalu od par meseci izraditi novo zakonodavstvo na prostoru Srpske“, naveo je Dodik.

Ukoliko to ne bude, dodao je, treba ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske na miran način.