Dodik: Srebrenica je podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se na slučaju podizanja optužnice za zločine u Srebrenici protiv predsednika Boračke organizacije RS (BORS), generala Milomira Savčića vidi da je Sud BiH „nametnut da bi isključivo presuđivao Srbima za ratne zločine“.

Dodik je ocenio da je „Srebrenica ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice“.

„Tu nema istine. Za Srebrenicu treba jedan valjan istorijski, veoma neprikosnoven i nesporan krug ljudi, komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vreme – i Bošnjaka i Srba u tom regionu“, kazao je on.

Po rečima Dodika, slučaj Srebrenice treba ostaviti pokoljenjima „kao raščišćenu stvar, a ne da se na bazi iluzija o Srebrenici prave nove iluzije“.

„U to se samo uklopila i ova priča oko generala Savčića“, rekao je Dodik, komentarišući mere zabrane koje je Sud BiH odredio Savčiću.

Po njegovim rečima, general Savćić „verovatno nije poslednji Srbin koga pravosudje BiH privodi, kako bi se dodatno pokušala opravdati politička konstrukcija prema kojoj je srpski narod kriv za sve“.

Dodik je rekao da dokumenti, uključujući i britanske s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, govore da „nije bilo nikakvog organizovanog ili pripremanog zauzimanja Srebrenice“, ali da su uprkos tome tome Radovan Karadžić i general Ratko Mladić osudjeni pred Haškim tribunalom.

On je rekao da je bivši komandant UNPROFOR-a u BiH, Luis Mekenzi, u svojoj knjizi naveo da su 3. maja 1992. godine u Dobrovopljačkoj ulici u Sarajevu „muslimani prevarili i pobili vojnike bivše JNA, a da za to nema nikakve odgovornosti“.

Po rečima Dodika, pravosudje u BiH se ponaša kao da su „Marsovci“ naredili napad na kolonu bivše JNA, a ne ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić, za koga, kako je kazao, postoje indicije da je naredio napad, što tvrdi i Mekenzi.

„Ganić sada slobodno hoda po Sarajevu i – nikom ništa. Onda kažu da ovde treba neko pomirenje i neka Bosna da se gradi. Na tome se ne može graditi“, ocenio je Dodik.

Dodik: Nema puta u NATO

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen, dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsedništvu BiH.

„U poslednje vreme nigde od NATO niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli ‘na putu saradnje'“, rekao je Dodik u Banjaluci povodom tvrdnji opozicionih stranaka da BiH ide u NATO, prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Dodik je naglasio kako nije mogao da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO, ali bi, kako je dodao, voleo da jeste i napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsedništva BiH.

„Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO i mi to činimo“, istakao je Dodik. On je podsetio na nedavnu izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je rekao da nema učlanjenja i puta BiH u NATO, ako na to ne pristanu Srbi.

„Izetbegović to nije govorio dok je sa njim u Predsedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide“ pojasnio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari