Foto: FoNet/AP

Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavlja Republiku Srpsku četiri godine na najbolji mogući način, kako bi odbranio njene vitalne interese – poručio je Dodik i dodao da se zalaže za mir i sigurnost.

On je ponovio da se zalaže za poštovanje izvornih Dejtonskih ovlaštenja i Ustava, te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i viskog predstavnika.

„Zalažem se za BiH koja će biti stabilna i gdje će Republika Srpska biti vidljiva. Zalažem se da nam se vrate oteta prava. Neću izigravati formu političara koji će govoriti ono što oni hoće, već kako mi želimo. Ponašaću se u skladu sa Ustavom, nećemo prihvatiti nepravdu, jer ako je prihvatimo, ona se onda i nije desila“, rekao je Dodik.

On je naglasio da dva entiteta i tri konstitutivna naroda treba da budu okosnica svih odluka i da je koncept „jedan čoovek jedan glas“, neprihvatljiv u BiH.

Samo ono za šta se zajednički dogovorimo biće moguće. Zalagaću se za pozicioniranje BiH u regionalnoj saradnji, ali moje delovanje nikada neće biti protiv Srbije. To je prirodno i tako će uvek biti. Verujem da je to najispravnije, jer su dobra saradnja BiH i Srbije u interesu svih“, rekao je Dodik.