Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Dogovoru objavljenom u utorak, prema kojem se uvodi ime „Republika Severna Makedonija“ se, međutim, protivi makedonska opozicija, a slična situacija je u Grčkoj, gde su nezadovoljni protivnici premijera Aleksisa Ciprasa.

Dogovor je s jedne strane rezultat volje i rešenosti Zaeva i Ciprasa, ali je s druge strane do njega došlo zbog pritisaka i insistiranja međunarodne zajednice i Brisela da se rešenje što pre nađe i da se odblokira put Makedonije ka pridruživanju Evropskoj uniji i priključivanju NATO, rekao je za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

„To je donekle očekivani dogovor, s obzirom na to da rešavanje tog pitanja već jako dugo traje, a i rešenje je u granicama očekivanog, pošto mislim da je bolje nego na primer Gornja Makedonija ili neko drugo ime koje je bilo u ponudi“, kaže Vukadinović i dodaje da ne smatra da je to rešenje na bilo koji način ponižavajuće ni za jednu stranu jer će ono doneti samo korist.

„Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet“, rekao je premijer Zaev. Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

„Posle 27 godina pregovora i blokade, neko je konačno morao da preuzme odgovornost na sebe i da reši ovaj višedecenijski problem. To nije lak posao i niko se do sada nije hteo upuštati do kraja u pregovore, zato što su znali da će se suočiti sa strašnim pritiskom unutar zemlje i da je to igranje ne samo političkom karijerom, već, usudila bih se reći, i životom“, kaže za Danas makedonska novinarka Emilija Lazarevska.

„Međunarodna zajednica je sada rešila da potpuno podrži ovaj proces i konačno da stavi tačku na nesporazum između dve zemlje, zato što je situacija u celom svetu veoma eksplozivna, a i geostrateški interesi su da se Zapadni Balkan ugura u EU, kako bi se oslabila moć i uticaj Rusije. Interesantno je što je sada ruski ministar inostranih poslova pozdravio sporazum Grčke i Makedonije“, naglasila je Lazarevska.

Dogovor će, naveo je Zaev, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta. On je najavio da je predviđeno da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju. „Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći ‘da’ za novo ime“, rekao je Zaev. Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Posle dogovora, usledile su kritike političara iz obe zemlje. Lider opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski poručio je da je ovo težak dan za Makedoniju, koji se prikazuje kao „lažna pobeda“ i da dogovor predstavlja „kapitulaciju Zaeva“. „Koliko god da se Zaev trudi da pokaže euforiju, i da se na silu osmehuje, iz daleka se vidi da je ovo poraz. To osećaju građani – bol i gorčinu“, rekao je Mickoski. Lider grčke stranke Nove demokratije Kirjakos Micotakis ocenio je da je dogovor koji je postigao grčki premijer Aleksis Cipras sa Skopljem „loš“ i protivan onome što većina Grka želi.

„Situacija i atmosfera uopšte nisu jednostavni , zato što je opoziciona partija izašla sa vrlo rigoroznim stavom da ne prihvata promenu Ustava i ime države, što je u stvari veoma kontradiktorno, ako odmah posle kažete da ja strateški cilj ulazak u NATO i EU“, kaže Lazarevska i ističe da, ako se pregovaralo tolike godine, onda je jasno da je do promene imena moralo doći.

„Za veliki broj građana koji podržavaju vladinu koaliciju, ovaj sporazum, Republika Severna Makedonija, sa makedonskim identitetom i jezikom, su prihvatljivi. Ali bih ipak sačekala da vidimo ceo paket koji je dogovoren, zato što đavo uvek leži u sitnicama“, rekla je Lazarevska.

Ona dodaje da je, kada je referendum u pitanju, ishod neizvestan. „Albanci u Makedoniji će svakako glasati za, ali ostaje da se vidi šta sadrži ceo dogovor, od čega zavisi kako će se pozicionirati ostali glasači. Glasači VMRO-DPMNE-a u svakom slučaju ili neće glasati, kako bi propao referendum, ili će glasati protiv, mada je lider ove partije rekao da će glasati protiv ili neće podržati dogovor. Zavisi kako će se postaviti i međunarodna zajednica, šta će ponuditi građanima i šta će uraditi Vlada do tada na domaćem planu, gde isto tako ne cvetaju ruže“, zaključuje Lazarevska.