Donatori obećali više od milijardu dolara za Avganistan 1Foto: Beta AP

Učesnici Međunarodne konferencije za pomoć Avganistanu obećali su više od milijarde dolara, objavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je otvorio skup pozivajući čelnike država da pomognu toj zemlji i ženama u njoj, ali i da održe dijalog s talibanima.

Ujedinjene nacije organizovale su danas u Ženevi donatorsku konferenciju kako bi prikupile pomoć za Avganistan koji se suočava sa humanitarnom krizom od kako su talibani preuzeli vlast.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je više od 600 miliona dolara do kraja ove godine za Avganistance.

Postoji zabrinutost da bi humanitarna kriza, usled nestabilnosti nakon preuzimanja vlasti od strane talibana i odlaska SAD i NATO trupa iz zemlje, dodatno mogla da bude pogoršana zbog suše.

„Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Avganistana“, rekao je Gutereš, koji je za konferenciju doputovao u Ženevu.

Gutereš, međutim, nije mogao reći koliko će od tog novca biti usmereno u budžet UN-a za hitna stanja idućih meseci, a koliko će biti raspoređeno u druge faze ili u drugom obliku.

U kratkom govoru na početku ministarskog sastanka na kojem se trebalo skupiti više od 600 milijuna dolara pomoći, on je pozvao da se pomogne ugroženim stanovnicima, posebno ženama, ali i na dijalog s talibanima.

„Avganistancima treba pojas za spas da se suoče s onim što bi mogli biti njihovi najcrnji dani“, rekao je generalni sekretar UN i podsetio da je avganistansku privreda u kolapsu dodatno pogodili teška suša i pandemija kovida.

U UN su kazali kako su „nedavni događaji“ povećali ranjivost Avganistanaca koji su već decenijama suočeni sa krizom i nasiljem. Jaka suša ugrožava predstojeću žetvu, a glad je sve veća. Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija koristiće veći deo sredstava koje ća će biti prikupljena danas, javila je ranije danas agencija Beta.

Zajedno sa svojim partnerima, UN traže 606 miliona dolara do kraja godine za pomoć 11 miliona ljudi, od ukupno 38 miliona stanovnika.

UN treba da povuče 20 miliona dolara iz fonda hitne pomoći i odmah podrže humanitarnu akciju i poziva na otvoren pristup zemlji kod upućivanja pomoći i osoblja, ali i siguran pristup najpogođenijim zonama.

Dijalog s talibanima

Gutereš je insistirao na potrebi zaštite prava žena i devojčica u Avganistanu, uključujući pristup obrazovanju: „Avganistanske žene i devojke žele biti sigurne da napredak neće biti izbrisan, vrata zatvorena i nada ugasla.“

On je ocenio da je jako važno da Ujedinjene nacije razgovaraju s talibanima kako bi olakšali raspodelu humanitarne pomoći u zemlji, koja bi bila „poluga“ za ljudska prava: „Bez razgovora s vlastima zemlje nemoguće je pružiti humanitarnu pomoć. Ako želimo unaprediti prava avganistanskog naroda, najbolji način je napredovati s humanitarnom pomoći, razgovarati s talibanima i iskoristiti humanitarnu pomoć za provedbu prava.“

Upozorio je da humanitarna pomoć neće rešiti problem ako se uruši afganistansko gospodarstvo.

Brojne zemlje odbijaju pružiti direktnu pomoć novom režimu u pokušaju da ga sruše.

„Pozivam međunarodnu zajednicu da pronađe načine pružanja injekcije likvidnosti avganistanskoj privredi kako bi mu omogućili da prodiše i izbegne krah koji bi imao razorne posledice za avganistanski narod i mogao bi pokrenuti masovni egzodus s teškim posledicama za stabilnost zemalja regije. Mislim da ne treba kolektivno kažnjavati narod ako se vlasti zemlje postupaju loše“, zaključio je Antnio Gutereš.

Pisane obaveze talibana

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarne poslove Martin Grifit, koji je bio u Kabulu prošle nedelje, izjavio je da su talibani potpisali obavezu zaštite humanitarnih radnika.

On je pročitao delove pisma u kojem su se obavezali da će ukloniti sve prepreke koje ometaju pomoć i sve projekte pod nadzorom UN-a i drugih međunarodnih organizacija i zaštititi život, imovinu i čast humanitarnih radnika, te da neće ulaziti u baze UN-a i drugih nevladinih organizacija.

„Talibani su ponovili svoju predanost pravima žena, manjina i slobode izražavanja uz poštivanje kulture i religije“, rekao je Grifit.

Filipo Grandi, čelnik UNHCR-a koji se obratio putem videokonferencije iz Kabula, zatražio je da zemlje donatori bezuslovno isplate sredstva kako bi mogla biti korišćena prema potrebama utvrđenim na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.