Drugi buster štiti od omikrona: Izrelci saopštili podatke o četvrtoj dozi vakcine 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da četvrta doza vakcine kod šezdesetogodišnjaka i starijih, povećava tri puta zaštitu od teške bolesti i dva puta zaštitu od infekcije u trenutnom talasu zaraze koronom, izazvane omikron sojem.

Kako je sinoć navedeno ti podaci su rezultat početne analize raznih eksperata i vodećih akademskih i zdravstvenih institucija i porede vakcinisane četvrtom dozom sa onima koje su primili treću pre najmanje četiri meseca.

Zasnovani su na ispitivanju 400.000 Izraelaca koji su primili četvrtu dozu i 600.000 građana koji su primili tri doze, a ministarstvo je naglasilo da je metodologija slična onim koje su korišćene u ranijim studijama objavljenim u prestižnom medicinskom žurnalu Nova Engleska.

Preliminarni rezultati studije Medicinskog centra Šeba otkrili su prošle nedelje da četvrta doza vakcine povećava nivo antitela u krvi, ali nije bilo navedeno da nude zaštitu od soja omikron.

Zdravstveni zvaničnici u Izraelu u medjuvremenu razmatraju i ukidanje propisa o zelenoj propusnici koji su već dugo ograničavali ulazak na većinu javnih mesta samo za one koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 u proteklih pola godine i imaju potvrdu o negativnom testu urađenom u prethodna 72 sata.

Sve više vodećih eksperata kaže da masovno zaražavanje prouzrokovano sojem omikron, uključujući nedavno vakcinisane, pokazuje da su ta pravila zastarela, te da nosiocima mogu dati lažnu sigurnost i navesti ih da ne vode računa o merama predostrožnosti.

Novinski sajt Vala (Walla) objavio je sinoć da su eksperti koji savetuju vladu odlučili da se zelena propusnica poništi u potpunosti krajem januara.

Izraelski mediji navode da zapravo nije jasno da li eksperti preporučuju jednostavno ukidanje ograničenja na ulaske na javna mesta na osnovu kojih se trenutno zahteva zelena propusnica i da se dopusti svima da uđu ili pozivaju na oštrije restrikcije.

Panel eksperata je naveo da je negativan test mnogo bolja mera protiv infekcije u zatvorenom prostoru nego potvrda o vakcinciji i predložio da se zahtevaju takvi testovi.

Takođe je rečeno da je jedna od mogućnosti zadržavanje zelene propusnice uz negativan test za ulazak u one ustanove koje su pod rizikom da se teško oboli kao što su starački domovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.