Dunja Mijatović zabrinuta zbog mogućeg gašenja nezavisnog radija u Majdarskoj 1Foto: EPA/ LAJOS SOOS

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog odluke mađarskog regulatornog tela za medije da nezavisnoj radio stanici ne obnovi dozvolu za emitovanje koja ističe u februaru.

Ona je na Tviteru objavila da je odluka mađarskog Saveta za medije „dodatna ilustracija pritiska na nezavisne medije“ i da će nastaviti da pokreće pitanja slobode medija sa mađarskom vladom.

„Pluralizam medijskih glasova mora da postoji u demokratijama“, navela je Mijatović.

Klubradio je na meti vlade premijera Viktora Orbana od njegovog povratka na vlast 2010. godine, gašenje se planira zbog „stalnog kršenja zakona“.

Klubradio je nekada imao nacionalnu frekvenciju ali su mu medijske vlasti oduzele regionalne licence i trenutno emituje program samo u Budimpešti.

Savet za medije rekao je da neće automatski obnavljati licencu Klubradiju zbog brojnih nepravilnosti, a emiter će morati da se takmiči sa drugim medijima ako želi da nastavi da koristi frekvenciju 92,7 FM.

Klubradio, koji je poznat po gostovanju opozicionih političara često vrlo kritičnih prema vladi, ako izgubi frekvenciju program će moći da emituje jedino na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari