Duraković: Rat u BiH neminovan ako međunarodna zajednica bude zatvarala oči

Akademik BiH povodom aktuelne krize

Ostavite komentar

 1. Srasno.U tudjem oku trun,u svom ne vidim balvan.Imaju svoj entitet,ali im malo,pa bi preko plota.Pa se sete svega loseg Srpskog,a svoje zaborave.Bili smo zajedno u onoj drzavi,pa im nike valjalo.Sta je bolje u ovoj.

 2. Potjerajte sve te strane emisere! Uzmite sve u svoje ruke i pocistite smece iz drzave! Nemate pravo biti naivni kao 92.g.

 3. Ovaj ostrašćeni čovek nema veze sa realnošću. Da Bošnjacima NATO nije pomagao u ratu Bosna ne bi ni postojala, a sad ispade da je NATO spasao Srbe, itd itd.

 4. Ne treba bežati od nasleđa Bosne. Zna se ko je osnovao tu državu , Srbin, Tvrtko Kotromanić, ljiljani su njegovo znamenje. Ne znam zašto ne baštinimo tu tradiciju nego doživljavamo reč Bosna sa nekim negativnom konotacijom pa kad kažeš Srbinu da je Bosanac on se naljuti, kaže ja sam iz RS.

 5. Aferim, gospodin Akademik, svaka riječ vam je mjestu, i na žalost tako je
  Naš Bošnjački narod treba da se vrati istinskoj vjeri i onda je za očekivati napredak u svakom smislu, a sve dok se udaljavamo od vjere, sve više i propadamo
  Ukratko rečeno, pametnom i išaret dosta

 6. Po ustavu one Jugoslavija republike su imale pravo na odcepljenje ako se sve ostale republike saglase sa tim. Taj uslov nije ispunjen već su izvršili nasilnu secesiju. Zašto onda Srbi nebi mogli da prekrše ustav te Bih i da se odvoje

 7. Koja država i kada se zvala Bosna? Bosna je geografski a ne državno pravni pojam. Kako glasi titula kralja Tvrtka I? Bosna i Hercegovina je država u Jugoslaviji koju su borbom stvorili Srbi Muslimani i Hrvati. Niko pojedinačno nema pravo da je prisvaja ni da je se odriče.

 8. Akademik u pokusaju,nije mu jasno ili mozda i jeste da upravo ovakva vrsta naklapanja dovela do ovdje.Desetak cistih neistina,ne mali broj poluistina i guranje glave u pjesak.Akademik danas moze izgleda biti svako.

 9. Kroz istoriju Bosnu su mnogi delili. Setimo se Pavelica, Draze, Luburica, Artukovica, Slobe, Tudjmana, Seselja, Arkana… i napravili su veliku nesrecu. Ovi danasnji zele da se na tom spisku i oni nadju.

 10. Nesto tesko razumljem tog akademika??? Po njegovoj prici bosnjaci nisu muslimani??? Koliko ja znam oduvjek su bili muslimani u Bosni a bosnjaka nije bilo. Neka mi neko objasni i kaže od kada su bosnjaci u Bosni da i ja znam.

 11. Moj akademac što se nisi bunio kad je visoki predstavnik prenosio ovlaštenja sa Republike Srpske na BiH i rekao da to ne pridonosi miru i stabilnosti a sada kad se trebaju vratiti RS- u sad vam smeta.

 12. JNA je bila jugoslovenska vojska, BiH je bila jugoslovenska republika. Kada je proglašena suverenost BiH, bio je to okidač za gradjanski rat! Dejtonski mirovni spirazum je okončai krvavi rat. Sve zaraćene strane su dobile nešto. Mir i neku autonomiju. Ovom gospodinu smeta autonomija Republike Srpske… Ne postoje samo Bošnjaci, i drugi narodi u Federaciji su suvereni.

 13. Mišljenje gospodina akademika Durakovića samo je još jedna potvrda uzroka izbijanja verskog rata u BiH 1992.godine. Dok god gospodin Duraković, a i većina građana koja sebe naziva Bošnjacima (srpska braća po krvi, muslimanske veroispovesti), budu mislili da oni polažu neka veća prava na celu teritoriju danšnje BiH, do tada neće biti sreće na tim prostorima. Akademik Duraković mora znati da je današnja teritorija BiH prvi put definisana avnojevskim odlukama 1943 u gradu Jajcu koje je bilo pod kontrolom fašističke Nezvaisne države Hrvatske i da prema ustavu SR BiH u sastavu SFRJ sve odluke su donošene koncenzusom sva tri naroda. Pa nisu valjda i ti komunisti bili toliko neuki ljudi pa da ne znaju razloge zbog čega je BiH zasnovana na tim principima. Kršenjem ovog koncenzusa došlo je do krvavog verskog rata 1992.godine između tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i muslimana (sada Bošnjaka), koji je okončan Dejtonskim sporazumom. Ovim sporazumom srpski narod je dobio entitet R. Srpsku sa svim svojim nadležnostima, baš zbog kršenja koncenzusa 1992. i istorijskih činjenica o položaju „hrišćanske raje“ u vreme otomanske okupacije ovih prostora. Dejtonski sporazum je i osnova ustava BiH u kome i dalje stoji da se odluke moraju donositi koncenzusom sva tri naroda, sviđalo se to ili ne uvaženom akademiku. Dok god uvaženi akademik i njemu slični budu mislili, da je njih neko sprečio da oslobode celu BiH od njenih građana, dok budu mislili da nazivanjem sebe Bošnjacima polažu pravo na ceo prostor BiH i dok god budu mislili da, ako se to ne sviđa ostalim konstitutivnim narodima (Srbi, Hrvati), oni mogu iće gde god požele, samo ne mogu poneti ni pedalj BiH, do tada neće biti sreće, ni funkcionalne države na prostorima današnje BiH.
  Uvaženi akademik bi morao znati da istorija ne postoji od 1992. kad je počelo formiranje država i izmišljanje nacija po geografskim pojmovima na prostoru bivše SFRJ, nego postoje i istorijska nasleđa koja su u većini slučajeva jako bolna i da ih neko u svetu prepoznaje i uzima u obzir prilikom donošenja odluka u saglasnosti sa međunarodnim pravom. I zato je bolje da svi što pre pogledamo istini u oči i da počnemo da živimo i da pustimo druge da žive.

 14. Ma kakav rad tzv. akademiče… Kome je do rata u BiH? Samo pitajte obične ljude oko sebe koji se bore da zarade za život da li su za rat? Niko ne želi da svoju decu žrtvuje za interese vas tzv. elite. Vi gore u eliti, kako često sami sebe nazivate, uzmite oružje pa se mlatite sve do poslednjeg, ako vam je do rata. Postoje samo dobri i loši ljudi. To je osnovna podela koju priznaju pametni ljudi. Sve ostalo su nijanse , čto bi rekao Đole Balašević. Pametnim ljudima ne treba ni Evropa ni Amerika ni bilo ko da tutoriše, oni se dogovore i drže svog dogovora. Samo u takvom sistemu vrednosti je moguć opšti napredak svih zajedno. Sve druge antagonističke teorije znače propast svih zajedno. Pozdrav svim ljudima koji ovako misle.

 15. Srbi na području Zahumlja, koje danas zovemo Hercegovina žive barem 500 godina duže od Turaka u Istanbulu (1453.godina pad Carigrada ). I onda smo jedan dan 1992. odlučili da izvršimo agresiju na sopstvenu zemlju…

 16. Akademiku sankcije za prizivanje rata . Takvi ko on što se takmiče ko će veću mržnju da siju riječima ne ratuju nego gledaju samo svoje džepove. Sve strane sudije da ga osude za vođenje države u rat

 17. Gospodine durakovicu vi neznate sta pricate pa ta amerika da nije bila pa bosna bi bila porazena za 24 sata od srpske vojske

 18. To je možda bilo pre rata. Zašto su Srbi ginuli ,nego za RS. To je druga država u BiH.
  Nikada više neće biti kao što je bilo.
  Ako prizivate rat onda nemojte da se žalite za genocid.

 19. Ne razumijem sta Dodik krivotvori ako se poziva na Dejton.jest da su Dejton potpisali i zlocinci ali bilo je tu viđenih autoriteta ko koga laže

Ostavite komentar

Svet

Naslovna strana

3. decembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.