Džaferović: Obeležavanje 9. januara je antiustavni čin 1Džaferović Foto: EPA/EFFE-FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da obeležavanje 9. januara kao dana bih entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je ocenio da je proslava tog datuma kao praznika neustavna.

„Svi oni koji učestvuju o ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjaluci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje prema BiH i njenim institucijama i ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji.

Takva politika nikome ne može doneti nikakvo dobro, a naročito ne bih entitetu RS i njegovim građanima“, rekao je Džaferović. Time se, kako je rekao, Bosni i Hercegovini, ali i celoj regiji, ne šalju dobre poruke, pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima, prenosi klix.ba.

„Od institucija Bosne i Hercegovine, pre svega Tužilaštva BiH, tražim da konačno počnu primenjivati zakon, jer je odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično delo“, zaključio je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.