Džef Bezos, osnivač Amazona, planira da pokloni najveći deo svog bogatstva 1AP Photo/Aaron Favila

Osnivač Amazona multimilijarder Džef Bezos rekao je da planira da pokloni najveći deo svog bogatstva dobrotvornim organizacijama tokom svog života, u interevjuu za Si-En-En (CNN) objavljenom danas.

Na pitanje „Da li predviđate da poklonite veći deo svog bogatstva tokom svog života“, Bezos je odgovorio sa „Da“.

To je prvi put da je 58-ogodišnji milijarder javno dao takvo obećanje. On nije potpisao „Obećanje o poklonu“, inicijativu koju su 2010. pokrenuli Amerikanci Vorner Bafet i Bil Gejts prema kojoj se podstiču milijarderi da poklone više od polovine svog bogatstva dobrotvornim organizacijama.

Prema agenciji Blumberg Džef Bezos trenutno „vredi“ 124 milijarde dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svetu.

On je neko vreme bio na vrhu najbogatijih ljudi na svetu, ali njegov imetak koji je u velikoj meri vezan za Amazon, smanjio se sa padom akcija kompanije tokom protekle godine.

Džef Bezos je vlasnik i dnevnika Vašington Post, svemirske kompanije Blu Oridžin i Bezos Ert Fonda (Bezos Earth Fund), fonda posvećenog planeti koji je pokrenuo 2020. kada je u njega uložio 10 milijardi dolara.

Milijarder želi da se uveri da će njegovi pokloni biti upotrebljeni na najefikasniji mogući način. „Izgrađujemo kapacitete da to učinimo“ rekao je on u intervjuu koji je dao uz svoju partnerku Loren Sančez.

Bezosova bivša supruga Mekenzi Skot, čije bogatstvo je procenjene na gotovo 24 milijarde dolara, već se obavezala da će dati najmanje polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, kada je 2019. ubrzo posle razvoda, potpisala „Obećanje o poklonu“.

Ona je uzburkala filantropski svet početkom 2021. kada je poklonila šest milijardi dolara raznim organizacijama, a da nije tražila nikakvu restrikciju, niti postavila neki zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.