Foto: EPA/ KCNA

Prema navodima agencije AP , ta tvrdnja nagoveštava da se priprema još raketnih proba, dok Severna Koreja pokušava da usavrši nuklearnu raketu koja može da pogodi teritoriju SAD.

Osude sveta  koji je usledio izgleda da je samo podstakao jaču retoriku severnokorejskih zvaničnih medija, koji su u današnjim izveštajima opisali kako je Kim bio nasmejan dok je pozivao svoje naučnike da „često šalju velike i male poklon pakete Jenkijima“, nagoveštavajući, kako se veruje, nove raketne probe, prenose mediji. Kako navode, Severna Koreja  zadovoljna je takođe i time  što je proba izvršena na dan kada je Amerika slavila svoj Dan nezavisnosti, 4. juli. Severnokorejska Akademija za nauku odbrane saopštila je da je test poslednji korak u stvaranju „sigurne i moćne države koja može da udari bilo gde na Zemlji“.

SAD, Japan i Južna Koreja zatražili su vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN, koja će se održati danas. Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da će američki odgovor uključiti jače mere da bi Demokratska Narodna Republika Koreja, zvanični naziv Severne Koreje, odgovarala za svoje akcije.

Američke vlasti potvrdile su kasno sinoć da je Severna Koreja sprovela prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM).