Foto: Daniel Irungu/EPA

Portparolka Mejvrlo oštro je odgovorila Džonsonu navodeći da on samo napada, a ne nudi nijednu novu ideju o Bregzitu.

U svojoj kolumni za Dejli telegraf, bivši šef diplomatije piše da je premijerkin plan, nakon kojeg je Džonson u julu podneo ostavku, katastrofa za Britaniju. Takođe je napisao i da je premijerka ušla u pregovore sa Briselom sa belom zastavom, na šta mu je portparolka premijerke odgovorila da je vladi potrebno „ozbiljno rukovodstvo sa ozbiljnim planom“.

Za poznavaoce prilika ova prepucavanja su pokazala eskalaciju svađe između Mej i bivšeg ministra koja tinja proteklih meseci.

Britanska vlada insistira da je njena strategija za Bregzit „precizna i pragmatična“. Takozvani dogovor iz ^ekersa, gde je rezidencija britanske premijerke, dobio je podršku kabineta vlade u Londonu kao jedan od načina na koji Britanija želi da pregovara sa Briselom.

Za Džonsona je plan vlade saglasnost Britanije sa pravilnikom EU za trgovinu proizvoda kako bi se sačuvala trgovina na granici. Takođe, njime se zvanično okončava jurisdikcija Evropskog suda pravde u Britaniji iako će taj sud nastaviti da bude „tumač pravila EU“ sa kojima se i Britanija složila da će ih se pridržavati. Kritičari kažu da će dogovor takođe ostaviti Britaniju vezanu za pravila EU i onemogućiti joj da uvodi svoja trgovinska pravila u godinama koje slede. Britanija će, kako je predviđeno, napustiti EU 29. marta naredne godine.

Pregovori između Britanije i EU imaju neformalan rok vezan za samit u oktobru iako obe strane tvrde da bi sve moglo da se oduži do novembra.

Džonson je uporedio pregovore između sekretara za Bregzit Dominika Raba i Mišela Barnijea, pregovarača Brisela, kao „rvački meč“. „Cela stvar je pretvorena u takmičenje između rvača u ovom slučaju, plašim se da je neizbežan ishod pobeda EU dok Britanija leži na podu. a oko njene polusvesne glave kruži 12 zvezdica, napisao je, između ostalog, Džonson.