Džonson otkrio šta mu je Putin rekao u telefonskom razgovoru uoči invazije na Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Boris Džonson, bivši britanski premijer, rekao je da mu je Vladimir Putin pretio raketnim napadom u „neverovatnom” telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu. Tadašnji britanski premijer je rekao da mu je ruski predsednik rekao da će to potrajati samo minut.

Džonson je dodao da je taj razgovor sa Putinom imao u februaru 2022. godine i u njemu je upozorio ruskog predsednika da će rat biti potpuna katastrofa. Detalji njihovog razgovora otkriveni su u dokumentarcu Bi-Bi-Sija o Putinovom odnosu sa drugim svetskim liderima.

Džonson je upozorio Putina da će rat dovesti do sankcija Zapada

Džonson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO snaga na ruskim granicama. On je takođe pokušao da odvrati rusku vojnu akciju govoreći Putinu da Ukrajina neće ući u NATO „u doglednoj budućnosti“.

„U jednom trenutku mi je zapretio i rekao: „Borise, neću da te povredim, ali, projektilom bi trebalo samo minut“ ili tako nešto. Veselo. Ali mislim, sudeći po samom opuštenom tonu koji je imao i nekoj vrsti distance, samo podilazio mojim pokušajima da ga nateram da pregovara.“

Putin je bio veoma prijatan tokom tog najneobičnijeg razgovora, rekao je Džonson.

Nemoguće je znati da li je Putinova pretnja bila iskrena, piše Bi-Bi-Si.

Međutim, imajući u vidu prethodne ruske napade na Britaniju, poslednji u Solsberiju 2018. godine, svaka pretnja ruskog lidera, ma koliko olako izrečena, verovatno će biti ona koju Džonson ne bi imao drugog izbora nego da shvati ozbiljno, dodaje Bi-Bi-Si.

Šojgu je obavestio britanskog ministra da će Rusija napasti

Devet dana kasnije, 11. februara, ministar odbrane Ben Volas doleteo je u Moskvu da se sastane sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Dokumentarac Bi-Bi-Sija „Putin protiv Zapada“ otkriva da je Volas otišao sa uveravanjima da Rusija neće izvršiti invaziju na Ukrajinu, ali je rekao da obe strane znaju da je to laž.

On je to opisao kao „demonstraciju maltretiranja ili snage, a to je: lagaću te, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i lagaću te još malo“.

„Mislim da se radilo o tome kako reći ‘ja sam moćan'“, rekao je Volas.

Rekao je da je „prilično jeziva, ali direktna laž“ potvrdila njegovo uverenje da će Rusija izvršiti invaziju. Napuštajući sastanak, rekao je da je general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Rusije, kazao da „oni više nikada neće biti poniženi“.

Džonson: Ponudio sam da pomognem da Zelenski bude na sigurnom, ostao je herojski

Manje od dve nedelje kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. februara, Džonsona je usred noći probudio telefonski poziv predsednika Zelenskog.

„Zelenski je veoma, veoma miran“, priseća se Džonson.

Džonson kaže da je ponudio pomoć da se ukrajinski predsednik izvede na sigurno.

„On to nije prihvatio. Herojski je ostao tu gde je bio“, zaključuje Džonson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.