Foto: Daniel Irungu/EPA

DŽonson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz Vlade zbog neslaganja oko takozvanog Plana Chequers koji je Tereza Mej predložila, prenosi Al Jazeera Balkans.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU posle formalnog odvajanja od Unije, koje treba da bude 29. marta 2019. Tim predlozima predsednica britanske Vlade izazvala je bes zagovornika „čistog i tvrdog“ Bregzita, ali takođe i skepticizam lidera EU koji sumnjaju u održivost tog plana. „Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Mišelu Barnijeu“, glavnom pregovaraču EU za Brexit, napisao je DŽonson u kolumni objavljenoj u listu Mail on Sunday.

On je naveo da je britanska premijerka svojim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za „stalnu političku ucenu“. „Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono šta hoće. Prihvatili smo rokove EU, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo zauzvrat“, rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s predlogom Chequers Britanija spremna da prihvati pravila Evropske unije „zauvek“, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima. „To je poniženje“, napisao je DŽonson. On je takođe kritikovao „bezbednosnu mrežu“ ili sporazum oko britanske pokrajine Severne Irske prema kome bi ona ostala unutar evropske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rešenja da se spreči uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU Irskom, posle Bregzita.