Egipat dozvolio da Palestinci izadju iz Gaze posle nekoliko meseci 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER /arhiva

Egipat je danas otvorio glavni granični prelaz za putnike prema pojasu Gaze da bi se Palestinci koji mesecima nisu mogli da pređu granicu, vratili kući ili otputovali sa te teritorije na obali Sredozmenog mora.

Stanovnici Gaze koji imaju egipatske pasoše, strane pasoše i pacijenti kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, moći će da u naredna tri dana prvi put od marta odu preko Rafe, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kojim rukovodi Hamas.

Oko 500 ljudi izaćiće danas iz Gaze, kako je planirano.

Palestinci koji su se zatekli u Egiptu moći će da se vrate, prvi put od maja.

Gaza je, kako se čini, uspela da drži pod kontrolom širenje zaraze korona virusom, delom zbog blokade Izraela i Egipta kojom je uveliko ograničen izlazak i ulazak na tu teritoriju.

Izrael i Egipat uveli s blokadu još 2007. godine kada je islamski ekstremistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

U pojasu Gaze zabeležen je 81 slučaj zaraze novim virusom i svi zaraženi su morali biti u centrima za karantin koje je postavio Hamas za sve koji se vraćaju u Gazu.

Slučajevi prenosa virusa unutar Gaze nisu zabeleženi.

Spremajući se za hiljade Palestinaca koji će se, kako se očekuje, vratiti preko Rafe, Hamas je otvorio nove centre za izolaciju širom pojasa Gaze.

U međuvremenu život u Gazi se vratio u normalu i škole su otvorene prošle nedelje. Džamije, sale za svadbe, kafei i teretane su takođe otvoreni.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i od 2007. godine tri puta su ratovali i više puta su izbijali manji sukobi.

Izrael je danas zatvorio jedini komercijalni granični prelaz s Gazom zbog učestalog puštanja balona s eksplozivom preko granice u Izrael. Baloni koje prenosi vetar su izazvali desetine požara na poljoprivrednom zemljištu u pograničnom području.

Kako je najavljeno, prelaz Kerem Šalom će ostati zatvoren do daljeg, ali to neće uticati na transport goriva, hrane i humanitarne robe.

Palestinski mediji su javili se baloni šalju preko granice kako bi se izvršio pritisak na Izrael da ublaži ograničenja prema Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.