Eksplozija za koju se sumnjiče ruski agenti nije trebalo da bude u Češkoj 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Iza eksplozije municije u Češkoj 2014. stoje isti ruski agenti osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji ali municija je trebalo da eksplodira van Češke, saopštio je danas češki vrhovni tužilac Pavel Zeman.

„Istraga ima veći broj dokaza ali razumljivo ne možemo da ih objavimo pošto je u toku“, rekao je Zeman na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je slučaj veoma komplikovan, ali da nije u pitanju čin državnog terorizma.

„Bio je to napad na robu u vlasništvu bugarskog trgovca oružjem. Znači Rusija nije napala Češku. Agenti su napali robu bugarskog trgovca, njegovu municiju“, rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

Češki premijer naglasio je da je neprihvatljivo da agenti izvode takve operacije na teritoriji drugih suverenih država.

„Neprihvatljivo je da su agenti izveli operaciju koju su zabrljali. Žao mi je što su poginula dvojica naših sugrađana“, kazao je češki premijer.

Prema saznanjima češke istrage prva eksplozija municije koju se spremao da odveze bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, 16. oktobra 2014. u kojoj su poginule dve osobe, bila je preuranjena, dok se druga eksplozija 3. decembra odigrala prema planu.

Iako je Babiš obećavao da će vlada objaviti izveštaj iz istrage policije i češke bezbednosne službe BIS o umešanosti ruskih agenata GRU u te eksplozije, na osnovu čega je Češka odlučila da protera 18 ruskih agenata GRU i SVR iz ruske ambasade u Pragu, danas je rekao da nije moguće objaviti ceo taj poverljiv izveštaj.

Pored toga što je u subotu Češka proterala 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu i danas su napustili Češku, vlada je odlučila da isključi rusko preduzeće Rosatom, za čije učešće je lobirao predsednik Češke Miloš Zeman, iz budućeg tendera za dogradnju češke nuklearne elektrane Dukovani.

„Nećemo kontaktirati Rosatom. Ministri su se danas jednoglasno složili da tzv. bezbednosni upitnik pred tender pošalju potencijalnim partnerima iz Francuske, Južne Koreje i SAD. Investitor, poludržavni ČEZ, kompanijama će poslati upitnik do 30. aprila“, kazao je ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Havliček.

Nove dokaze u istrazi eksplozije municije i oružja u vojnim magacinima u Vrbjeticama pre sedam godina najviši češki zvaničnici ali delimično i mediji imali su od 7. aprila a u subotu je Češka odlučila da protera 18 ruskih diplomata, sve za koje ima pouzdana saznanja da su agenti GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem.

Rusija je odlučno odbila optužbe da bi njeni agenti bili umešani u eksploziju, optužila je Češku za lažne vesti i provokaciju iza koje stoje SAD i odgovorila proterivanjem 20 čeških diplomata iz ambasade u Moskvi u kojoj je sada ostao samo ambasador i konzularno odeljenje i praktično je paralisana.

Češka je povodom diplomatskog rata sa Rusijom zatražila podršku saveznika u Evropskoj uniji i NATO i dobila je, ali EU nije za sada na današnjem video-sastanku šefova diplomatija članica EU na kojem je raspravljano i o aferi Vrbjetice donela konkretnu odluku o koordiniranom proterivanju ruskih diplomata kao što je učinjeno u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom posle napada na Skripalja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Eksplozija za koju se sumnjiče ruski agenti nije trebalo da bude u Češkoj”

  1. stalno ista igra . Ko jos o tome brine. Ameri su vec dosadni sa provokacijama sto naravno nece usporiti njihovo proparanje . Cesi su poznati poslusnici.

  2. Данас када ледник отпадне са Алпа, Руси га погурали.

  3. Rani – posle umivanja i kafe DORUCAK me uspavljuje. Najbolje mi je kada doruckujem izmefju 2 do 4 popodne. Vecera oko 22h. a krevet u 1-2,0 iza lonoSECERASI tip 2 ako zelite da oborite secer na nornalu sledece: Hleba i voce u aut izbacite potpuno sve ugljenr hidtate izbaciti i jesti SAMO,: MESO, KUVANU HAMBURG SLANINU, JAJA I SVE BELANCEVINE…UZ TO MOGU „C'“ – VITAMINI I „,B“ VITAMINI I SVA ZELENA POVRCA…MOZE 0,5 L. PIVA KVALITETNOG I COKOLADA 85% CRNA BEZ CUKRA. Sigurno posle pat dans secer pada na 6-9…GARANTUJEM JER SAM JA TESTIRAO SA 22 pao na 6-8,8…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.