EP za rezoluciju o ubrzanom odobravanju statusa kandidata za članstvo Ukrajine u EU 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski parlament će u utorak 1. marta usvojiti rezoluciju kojom se institucije Evropske unije pozivaju da rade na ubrzanom odobravanju statusa kandidata za članstvo Ukrajine u EU i da u međuvremenu nastave da rade na integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište EU, prenosi Gardijan.

“Moramo da radimo na integraciji države u jedinstveno tržište Unije”, rečeno je.

Poziv evroposlanika usledio je nakon slika iz Kijeva na kojima predsednik Volodimir Zelenski potpisuje zvanično pismo molbe za članstvo u EU.

Zvaničnik EU je objasnio proces. Pismo molbe se piše predsedniku saveta EU kojim trenutno predsedava Francuska. Savet zatim o prijavi obaveštava države članice, Evropski parlament i nacionalne parlamente.

Na sastanku 27 ministara EU za poslove, poznatom kao Savet za opšte poslove, treba da se donese odluka da se zvanično zatraži mišljenje Evropske komisije o aplikaciji.

Uobičajeno bi bilo potrebno 15 do 18 meseci da komisija donese svoje mišljenje, iako bi taj period mogao biti značajno skraćen „u zavisnosti od političkih razloga“, rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi Gardijan.

Postoji pretpristupni period različite dužine, tokom kojeg zemlja kandidat prilagođava svoje institucije, standarde i infrastrukturu kako bi ispunila svoje obaveze kao država članica. Proces pristupanja uključuje usaglašenost sa kriterijumima za pristupanje, uključujući usvajanje i sprovođenje zakona EU.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski već je potpisao zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Zelenski je zatražio od EU da dozvoli Ukrajini da odmah stekne članstvo po specijalnoj proceduri jer se brani od invazije ruskih snaga.

Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), a Poljska i Litvanija će je u tome podržati, poručili su predsednici tih država Andzej Duda i Gitanas Nauseda.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, oni su to naveli u zajedničkoj deklaraciji sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koja je potpisana u Kijevu.

„Imajući u vidu značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjim reformama, kao i trenutne sigurnosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU“, navodi se u deklaraciji.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.