EU i SAD razmotrili snažnu saradnju i usaglašenost u politici prema Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Visoki zvaničnici Evropske unije i SAD su danas u Briselu „razmotrili snažnu saradnju i usaglašenost u politici prema Zapadnom Balkanu s ciljem da se ostvari napredak tog regiona u evropskoj integraciji i stabilnost“.

To je saopštila Evropska služba za međunarodne poslove (EEAS) posle susreta generalnog sekretara EEAS Stefana Sanina i zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

U razgovoru Sanina i Šerman je naglašeno da je Zapadni Balkan „pitanje od zajedničkog interesa“ i „podvučena je podrška pokretanju pregovora o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU“.

Zvaničnici EU i SAD su „istakli važnost misije Eufor Altea u Bosni i Hercegovini za stabilnost i bezbednost, kao i važnost usaglašene saradnje u suzbijanju korupcije i pospešenju slobodnih i poštenih izbora“ u toj zemlji.

Sanino i Vendi Šerman su „ponovo potvrdili jedinstvenu snagu strategijskog partnerstva EU-SAD“ i, kako se navodi u saopštenju, „istakli zajedničku rešenost da se istraje u jačanju i odbrani slobode, demokratije i ljudskih prava“.

Takođe su naglasili zajedničku rešenost da „upotrebe sva sredstva u transatlantskim odnosima za dalje usaglašeno delovanje kako bi se otklonili sadašnji svetski izazovi“.

Visoki zvaničnici EU i SAD su istakli „izuzetno transatlantsko jedinstvo i saradnju u odgovoru na neizazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu“ i osudili „nedela ruske vojske“ u ratu u Ukrajini, predočivši da „neće biti nekažnjivosti za ratne zločine“, naglasivši rešnost da bezbednosno i na humanitarnom polju pruže svu pomoć Ukrajini.

Predstavnici EU i SAD ponovo predočili da bi svaka podrška Pekinga Moskvi da zaobidje zapadne sankcije naškodila njihovim vezama sa Kinom.

Početkom aprila na samitu sa evropskim vodjama kineski predsednik Si Djinping pozvao je EU da „izgradi sopstvenu percepciju Kine i da autonomno sledi svoju sopstvenu politiku prema Pekingu“.

Po mišljenju kineskih zvaničnika Evropljani su dozvolili da budu uvučeni u sukob na inicijativu Vašingtona, što je, smatra Peking, oprečno interesima Evropljana kao potrošača ruskog gasa.

Peking odbija da osudi invaziju Ukrajine i brani svoje prijateljstvo, kako kaže, „solidno kao stena“ sa Moskvom.

EU je upozorila Kinu tokom tog samita da bi svaka podrška Rusiji, kao na primer povećanje kupovine energenata, narušila ekonomske veze sa Evropom, koja je njen prvi trgovinski partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.