EU počela razmatranje kandidatura za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Evropska unija počela je danas proceduru razmatranja zahteva za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, saopštilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta.

Te tri zemlje podnele su kandidaturu za članstvo posle početka ruske invazije Ukrajine.

Evropska komisija treba da izrazi svoje zvanično mišljenje i evropska dvadesetsedmorica treba zatim da odluče da li će dati status kandidata za člakstvo tražiocima. Dobijanjem statusa kandidata otvaraju se dugi i kompleksni pregovori.

Evropskoj komisiji je trebalo dve godine da da svoje mišljenje posle zahteva za članstvo Rumunije.

Predstavnici zemalja članica u Briselu postigli su sporazum da pozovu Evropsku komisiju da iznese svoje mišljenje o svakom od zahteva za članstvo u EU te tri zemlje, navelo je francusko predsedništvo na Tviteru.

Pisana procedura pokrenuta je danas da zemlje članice odobre nacrte pisma u kome se traži mišljenje Komisije, dodaje se u poruci.

Više zemalja članica podržalo je zahteve te tri zemlje, ali procedura je duga i za pristupanje je potrebno odobrenje sih članica.

„Razgovaraćemo o zahtevu za prijem Ukrajinaca narednih dana“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u poruci na tviteru posle novog razgovora sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je zatražiio od Evropljana da „bez odlaganja“ prime njegovu zemlju, ali za tako nešto ne postoji nikakva procedura.

Pristupanje EU je dug proces tokom koga se zakonodavstvo zemlje kandidata prilagodjava zakonima Unije. Zahteva kompleksne pregovore o brojnim temama i teške kriterijume za ispunjenje za zemlju u ratu kao što je politička stabilnosti i održiva tržištna privreda.

Usvojena je nova procedura prijema u EU koja je stroža i povratna, sa mogućnošću suspendovanja ili zaustavljanja pregovora sa kandidatima.

Ukrajina i Gruzija imaju sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU, koji se tiču ekonomske i političke saradnje, ali tim sporazumima ovim zemljama nije obećano da će postati članice Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.