EU sklopila treći ugovor s Fajzerom i Biontekom o nabavci vakcina, Mađarska izvan sporazuma 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Evropska unija je danas sklopila treći ugovor s kompanijama Fajzer i Biontek o nabavci dodatnih 1,8 milijardi doza njihove vakcine protiv korona virusa, namenjenih svim članicama EU, izuzev Mađarske koja nije deo sporazuma.

Evropska komisija (EK) je navela da će ugovor, koji je nedavno dogovoren u ime svih 27 članica Unije, omogućiti kupovinu 900 miliona doza trenutne vakcine i seruma prilagođenog različitim sojevima korona virusa, uz mogućnost kupovine dodatnih 900 miliona doza.

Iako su se članice EU dogovorile da nastave sa kolektivnom kupovinom vakcina, Madjarska je odlučila da ne bude deo novog ugovora. EU je prethodno sklopila dva ugovora s kompanijama Fajzer i Biontek, za 600 miliona doza.

Sve članice Unije osim Mađarske imaće mogućnost da kupe vakcine na osnovu novog ugovora, rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirjakides.

Uz vakcine zapadnih proizvodjača, Madjarska koristi i vakcine iz Kine i Rusije, zahvaljujući čemu je oko 40 odsto stanovništva te zemlje primilo najmanje jednu dozu. Mađarska je druga u EU po procentu vakcinisanog stanovništva.

EK je postigla dogovor s Fajzerom i Biontekom manje od nedelju dana pre ročišta pred sudom u Briselu, u procesu koji je EU pokrenula protiv farmaceutske kompanije AstraZeneka, optužene da nije isporučila obećan broj doza njene vakcine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.