EU: U interesu Crne Gore depolitizovan obrazovni sistem 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, poručila je da je u interesu Crne Gore da ima profesionalni, depolitizovani, efikasni, visokokvalitetni obrazovni sistem koji uživa poverenje javnosti.

Komentarišući aktuelna imenovanja u crnogorskom školstvu, ona je istakla da u tokom pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Unija kontinuirano prati napredak zemlje u oblasti javne uprave i obrazovnog sistema, javlja Radiotelevizija Crne Gore.

Upitana za komentar povodom nedavnog imenovanja osobe koja veliča ratne zločince za direktora jedne od osnovnih škola, Pisonero je kazala da Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima.

„Očekuje se da će politički lideri i državni službenici na Zapadnom Balkanu poštovati najviše standarde integriteta i da će svojim primerom dati priznanje onome što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida i ratnih zločina“, rekla je Pisonero.

Ona je naglasila i da se od svake zemlje koja teži pridruživanju EU očekuje poštovanje i promovisanje vrednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde u EU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.