EU uvodi carinu na američku robu 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Evropska unija će uvesti carinske sankcije SAD kao odgovor na američke sankcije, u sporu Erbasa i Boinga zbog državne pomoći, saopštila je danas Evropska komisija.

„Imamo presudu STO (Svetske trgovinske organizacije) o slučaju Boing, koja nam omogućava uvođenje carina i to radimo“, rekao je novinarima evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskis, precizirajući da je Brisel ostao „otvoren za rešenje kroz pregovore“.

Ministri trgovine Evropske unije sastaju se danas u Briselu kako bi razgovarali o trgovinskim odnosima sa SAD.

Brisel nastoji da postigne sporazum sa SAD kako bi se izvukao iz negativne spirale sankcija.

„Kao što je EU više puta rekla, spremni smo da suspendujemo ili povučemo naše tarife u svakom trenutku ako SAD suspenduju ili povuku svoje tarife“, rekao je Dombrovskis.

STO je sredinom oktobra odobrila EU da uzvrati na američko uvođenje carina u sporu koji traje 16 godina.

Te mere obuhvataju uvođenje tarifa na američki uvoz od četiri milijarde dolara kao odgovor za američke subvencije proizvođaču aviona Boing. Takođe, mogle bi da budu usmerene i na avione proizvedene u SAD, traktore, ali i na slatki krompir, kikiriki, smrznuti sok od pomorandže, duvan, kečap ili čak na lososa iz Pacifika, navodi se na listi do koje je došla agencija Frans pres.

Vašington je u oktobru 2019. godine uveo tarife na avione kompanije Erbas i druge evropske proizvode od sira do maslina i viskija. Ova dva slučaja zajedno predstavljaju najveći svetski trgovinski spor ikada na svetu.

STO su odobrile SAD da mogu da uvedu tarife na evropsku robu u iznosu od 7,5 milijardi dolara, ali nisu iskoristile celu kvotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari