Evrokomesarka Jourova očekuje otpor u EU novim propisima o slobodi medija 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova očekuje otpor nekih članica Evropske unije novim propisima o slobodi medija koje će Evropska komisija predstaviti 13. septembra, a kojima Brisel nastoji da napravi što veću distancu političara od medija.

„Pretpostavljam da put tog zakona kroz legislativni proces neće biti jednostavan. EK će ga predstaviti 13. septembra. Kod nekih članica očekujem da će imati zamerke upravo zato što pravimo što veći razmak između politike i medija. Moguće je da se nekim zemljama neće svideti taj aspekt. Nekim se neće svideti to što EU uopšte želi to da reguliše“, kazala je Jourova u intervjuu češkom javnom servisu Radiožurnal.

Jourova je naglasila da zakon ne reguliše same medije, već okruženje u kome funkcionišu i eliminiše one administrativne mere vlasti koje utiču na slobodu i nezavisnost medija.

„To se dešava na razne načine, bilo direktno tako da se smanji finansiranje javnih servisa ili se u njih postave ljudi lojalni vladi. Dešava se raznim poreskim manevrima u oblasti finansiranja. Tu su i skrivene metode koje uzrokuju to da neki mediji nepopularni kod političara imaju problem da prežive. Videli smo npr. u Poljskoj predlog zakona o oporezivanju nekih medija na koji su mediji sami reagovali crnim naslovnim stranicama“, rekla je Jourova.

Evrokomesarka upozorila je i na praksu zloupotrebe javnog novca da se obezbedi uticaj na medije, a takođe i na kupovinu medija, koncentraciju i njihovu monopolizaciju.

„Iz godine u godinu se trend pogoršava, i to i u zemljama gde situacija nije bila ozbiljna. Npr. u Sloveniji su bili problemi sa finansiranjem novinske agencije. U nizu zemalja pogoršava se retorika političara prema medijima. Kako se pogoršava atmosfera u društvu, mediji postaju nešto kao javni neprijatelj“, rekla je evropska zvaničnica.

Jourova je kao pozitivan primer zaštite nezavisnosti medija navela skandinavske zemlje i Nemačku.

„Interesantno je da kada smo davali preporuke članicama da upotrebe novac izdvojen za mere protiv posledica kovida upravo te zemlje u kojima mediji funkcionišu pod solidnom zaštitom koristile su i evropski novac da održe medije ekonomski vitalnim“, rekla je Jourova.

Ona očekuje podršku Evropskog parlamenta novom zakonu, koji je prema njenim rečima jasno postavljen na ubeđenju da su demokratiji potrebni mediji, da mediji treba da vrše kontrolnu funkciju u demokratskom sistemu, dok su sada pod sve većim političkim i ekonomskim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari