Evropska komisija pozvala Španiju i Kataloniju na dijalog 1Foto: QUIQUE GARCIA /EPA-EFE

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je danas špansku vladu i vlasti u Kataloniji na dijalog, ali je istakao da postoji „generalni konsenzus o tome da je regionalna vlada Katalonije, organizujući referendum, odlučila da ignoriše zakon“.

Timermans je u Evropskom parlamentu rekao da je u Evropskoj uniji poštovanje vladavine prava suštinsko, a ne proizvoljno pitanje.

Ključno je da se poštuje ustav svake zemlje članice, naglasio je on.

Sve linije komunikacije moraju ostati otvorene, napomenuo je Timermans i poručio da je vreme za razgovore kako bi se našao put iz bezizlaza, u skladu sa utavnim poretkom Španije.

AP podseća da je vlada Katalonije pozvala EU da posreduje u rešavanju ovog spora, ali je Timermans to, čini se, odbacio, navodeći da je reč o unutrašnjem pitanju Španije koje se mora rešavagti u skladu sa Ustavom te zemlje.

I nemački zvaničnici su ocenili da je reč o unutrašnjem pitanju Španije, izražavajući nadu da će situacija „deeskalirati“.

Upitan za komentar povodom akcije španske policije u nedelju u vreme glasanja na referendumu o nezavisnosti portparol nemačke vlade Stefan Šajbert je rekao da „apsolutno nije njegov zadatak da iznosi sud o policijskim operacijama u Španiji“.

Zadatak je svake vlade da održava demokratski poredak, rekao je on i podsetio da je španski sud referendum proglasio neustavnim.

Nemačka ne želi da posreduje u sporu Madrida i regionalne vlade u Barseloni, naglasio je Šajbert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari