Evropska komisija preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata.

„Preporučujemo da se Ukrajini dodeli status kandidata, uz razumevanje da će zemlja sprovesti niz važnih reformi. Ukrajina je jasno pokazala posvećenost da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima“, navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukrajina je, kako je nevadeno u preporuci, već primenila otprilike 70 odsto EU pravila, normi i standarda. Ipak, ostaje da se uradi važan posao, na vladavini zakona, oligarsima, borbi protiv korupcije i osnovnim pravima. Proces je zasnovan na zaslugama. Dakle, napredak u potpunosti zavisi od Ukrajine.

Ukrajina je jasno pokazala posvećenost da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima.

„Ukrajinci su spremni da ginu za evropsku perspektivu. Želimo da sa nama žive evropski san“, kazala je Predsednica Evropske komisije.

Ukrajina je pozdravila odluku Evropske komisije.

Pozitivne pohvale uputio je predsednik Volodimir Zelenski. “To je prvi korak na putu članstva u EU koji će sigurno približiti našu pobedu. Zahvalan za istorijsku odluku. Očekujem pozitivan rezultat od EUCO sledeće nedelje”.

Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije napisao je na Tviteru: “Pozitivno mišljenje koje zaključuje da bi Ukrajini trebalo dodeliti status kandidata za EU ​​na samitu EUCO sledeće nedelje. Ovo će biti živopisan dokaz evropskog liderstva i ogroman podsticaj za dalju transformaciju Ukrajine”.

Takođe preporučeno je da se Moldaviji dodeli status kandidata, pod uslovom da će zemlja sprovesti reforme.

“Moldavija je na pravom proreformskom, antikorupcijskom i evropskom putu”.

Evropska komisija je takođe razmatrala prijave za status kandidata iz Gruzije ali je ta država odbijena.

Treba napomenuti da je pre 2020. Gruzija bila favorit za dobijanje statusa kandidata za EU, a zemlja je bila daleko ispred Ukrajine i Moldavije u pogledu reformi.

Ipak, kako se ocenjuje, partija Gruzijski san je poništila reforme, uništila jake veze sa Ukrajinom i učinila zemlju izopštenom.

Konačnu odluku o današnjim preporukama EK mora odobriti svih 27 država a konačna odluka biće objavljena na samitu Evropskog saveta na sastanku lidera država EU od 23. do 24. juna.

Evropska komisija je takođe objavila akcioni plan koji treba da se primeni za početak pregovora Ukrajine o pristupanju EU.

Neophodni koraci:

-usvajanje i sprovođenje zakona o postupku izbora sudija Ustavnog suda Ukrajine, uključujući proces predselekcije na osnovu procene njihovog integriteta i profesionalnih veština, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije;

-završetak provere integriteta kandidata za članove Visokog saveta pravosuđa i izbor kandidata za Visoku kvalifikacionu komisiju sudija Ukrajine;

-dalje jačanje borbe protiv korupcije, posebno među najvišim zvaničnicima. Šta je sledeće nakon mišljenja Evropske komisije?

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.