Fejsbuk uklonio lažne američke stranice 1Foto: Pixabay/geralt

Jedan broj rumunskih Fejsbuk stranica i Instagram profila čija je svrha bila da odaju utisak da su američki u okviru nastojanja da se utiče na izbore u SAD je uklonjen, saopštila je kompanija u četvrtak, piše politico.eu.

Kako je navela, uklonjeno je 35 Fejsbuk profila, tri Fejsbuk stranice i 88 profila na Instagramu koji je takođe u vlasništvu Fejsbuka.

„Ljudi koji stoje iza ove mreže su koristili lažne profile – a neke od njih su automatski sistemi već prepoznali i blokirali – da bi se predstavljali kao Amerikanci, proširivali i komentarisali sopstvene sadržaje i vodili stranice uključujući pojedine koje su predstavljene kao stranice fanova predsednika Trampa“, saopštio je Fejsbuk u svom mesečnom izveštaju o „neautentičnom ponašanju“.

Kompanije društvenih medija Tviter i Fejsbuk su pod pritiskom da se bore protiv dezinformacija uoči izbora u SAD u novembru.

Fejsbuk je saopštio da aktivnosti krše njenu politiku o spoljnom mešanju u formi „koordinisanog neuatentičnog ponašanja u ime stranog entiteta“.

Uklonjene stranice je pratilo manje od 10.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.